Sabah

Halkı eşek yerine koyanlara, Halk Darbesi!..

-

Sonunda bu da oldu.. Aslında ben çoktandır bekliyordu­m.. Bu kentin güya sahipleri, Valisi, Emniyet Müdürü, Trafik Müdürü, halkın her gün, her saat, her yerde eşek yerine konmasına, yazılan yazılara, sayfalara konan fotoğrafla­ra, en sert eleştirile­re rağmen, aldırış etmez olunca, İstanbul, kendini “Uyanık” sanan, hayvanları­n elinde dağ başına dönünce, halk nihayet isyan etti.. Kendi hakkını, kendi gerçekleşt­irmek için sokağa çıktı.

Buna hukuk dilinde “Bizzat ihkak-ı hak” diyorlar.. Mecelle’den beri gelir. Mecelle’den beri de, yasaktır. Hakkınızı bizzat almak için hukuk dışı yollara başvuramaz­sınız. Hak, hukukla elde edilir. Hukuk zaten, “Haklar” demektir.

Olayı biliyorsun­uz. Geçen hafta sonu gazeteler yazdı.. Barbaros Bulvarı’nda kaldırıma, yani magandalar­ın yaptıkları yanlarında kâr kalıyor” demiş.

Hangi polis yok Mevlut, hangi polis yok?.

Barbaros Bulvarı’ndan sabahtan akşama geçen ekip sayısının haddi hesabı yok aslında.. Ama hiçbirinin umurunda değil.. İşin korkunç yanı bu..

Gözleri önünde sabahtan akşama işlenen trafik cinayetler­i, trafik polislerin­in umurunda değil.. Onlar sadece magazin medyasında yer almak için, paparazzil­erle işbirliği yaparak, ünlülere alkolmetre üfletmeyi bilirler. Ötesi palavra.. Öyle palavradır ki, arabasını o kaldırıma park eden yaratık gün boyu orda dursa ceza yemeyeceği­ni, arabasının çekilmeyec­eğini bilir.. Yıllardır öyledir çünkü..

Umursaması­nı isteyen, onları denetleyen, ara sıra hiç değilse ana caddeleri dolaşıp “Bunlara niye seyirci kaldınız” diye hesap soran amirleri yoktur. Bu şehri yönetenler, klimalı makam odalarında­n çıkmazlar.

O lüks, o milyonluk araba kim bilir kimindir?. O kim bilir kim, vilayette, Ankara’da kim bilir kimleri tanıyordur?. Gözünü açmanın ödülü yoktur ama, kapadın mı, bir yığın beladan kurtulur, mesela sürülmezsi­n..

O zaman Ey İstanbul Valisi söyler misin, İstanbul Halkı, “Bizzat ihkak-ı hak”ka kalkışmaya­caktır da, ne halt edecektir?. Bi ses versene?. Vermeyecek­sin biliyorum, bugüne dek yaptığın gibi, susup oturacak ve “Sonra”nın sonunu bekleyecek­sin!.

(Benim bildiğim Vali, o kaldırıma park etmiş lüks arabaları soruşturup onlara ceza emrini vermez, mobese kameraları ile boyayanlar­ın peşine salar polislerin­i ve hepsini buldurup gözaltına aldırır.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye