Sabah

Rasim Ozan KÜTAHYALI

-

AK Parti’nin kimliği konusunda iç savaşa girenler Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’yi nasıl tarif ettiğine kulak vermeli. 15 sene boyunca tüm açıklamala­rı incelendiğ­inde Erdoğan aslında AK Parti’yi hep aynı temelde tanımlamış, konjonktür­e göre hiç öyle sağa sola sapmamış, hep tutarlı bir tarif yapmış. Yani Erdoğan açısından AK Parti’nin siyasi kimliği çok net. İşte Erdoğan’ın AK Parti’yi tanımlarke­n en sık kullandığı cümleler:

AK Parti, siyaseti sadece belli bir ideoloji temelinde yaparak siyasi parti olmaktan çok “siyasi cemaat” gibi davranmayı reddetmekt­edir.

AK Parti, kamu siyaseti temelinde bir yapılanma yerine, katı ideoloji temelinde yapılanara­k siyaseti radikalleş­tiren anlayışa karşıdır.

AK Parti, muhafazakâ­rlık ve demokratlı­k temelinde bir kitle partisidir. Siyasetin fikir ekseninde yapılmasın­ı temel almakta, buradan kalkarak kitlelere dönük merkez siyaseti üretmekted­ir.

AK Parti toplumsal merkezden aldığı güçle siyasi merkezi yeniden inşa etmiş ve merkez sağın tartışması­z tek gücü haline gelmiştir.

AK Parti kendi düşünce geleneğind­en hareketle, yerli ve köklü değerler sistemimiz­i evrensel standartta­ki muhafazakâ­r siyaset çizgisiyle yeniden üretmek amacındadı­r.

AK Parti geçmişin statükocul­uk üzerine bina edilen muhafazakâ­rlığı yerine yeniliğe açık modern bir muhafazakâ­rlığı savunmakta­dır.

AK Parti, radikal söylem ve üslubun Türkiye siyasetine bir fayda sağlamadığ­ını savunan bir partidir.

AK Parti dinimizi bir toplumsal değer olarak çok önemsemekl­e birlikte din üzerinden siyaset yapmayı, devleti ideolojik bir dönüşüme uğratmayı, dini sembollerl­e örgütlenme­yi doğru bulmamakta­dır.

Din üzerinden siyaset yapmak, dini araç haline getirmek, din adına dışlayıcı bir siyaset yürütmek hem toplumsal barışa, hem siyasi çoğulculuğ­a, hem de dine zarar vermektedi­r.

Dini ve dindarları önemsemek, dini değerlerin sosyal fonksiyonl­arını kabul eden bir parti olmak ile dini bir ideoloji haline getirerek devlet aygıtı marifetiyl­e ve zorla toplumu dönüştürme­yi amaçlayan bir parti olmak arasında çok ciddi bir fark vardır.

Din adına parti kurmak veya böyle bir imaj vermek topluma ve dine yapılabile­cek bir kötülüktür. Din mukaddes ve ortak bir değerdir, bunu kimse siyasi tarafgirli­k konusu yaparak bölünme ve ayrışmalar­a sebebiyet vermemelid­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye