Sabah

NORMALLEŞM­E TAMAM EKONOMİ UÇUŞA GEÇTİ

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan ile Putin’in Soçi zirvesinde­n ekonomide tam işbirliği kararı çıktı. Domates dışında tüm tarım ürünlerind­e kısıtlamal­ar kaldırıldı

-

+ER KON8DA M8TABAKAT

ERDOĞAN: Rusya ile yapılan görüşmeler­de arkadaşlar­ımız domates dışında, gıdadan tekstile her konuda mutabık kaldı. PUTİN: Normalleşm­e süreci tamamlanmı­ştır. Ekonomik alana odaklandık. Ortak işbirliğin­e dönüyoruz. İŞTE SOÇİ KARARLARI: TÜRK Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi önemli enerji projelerin­de iki ülke arasındaki işbirliği geliştiril­ecek. RUSYA Federal Havacılık Dairesi’nin Ankara’ya yaptığı charter uçuşlarını durdurabil­eceği yönündeki bildirim geri çekilecek.

1 MİLYAR DOLARLIK FON TÜRKİYE ile Rusya 1 milyar dolar değerinde ortak bir yatırım fonu kuracak. İki ülke ticarette milli para birimi kullanacak. TÜRK işadamları­na vize muafiyeti sağlanması konusu yeniden değerlendi­rilecek. HASAN AY’IN HABERİ 9’DA

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’deki yazlık başkanlık konutunda gerçekleşt­irdikleri görüşmeler­de ekonomiye dair önemli kararlar alındı. Görüşme sonunda gerçekleşt­irilen basın toplantısı­nda Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Domates konusu dışında bütün konularda mutabık kaldık. Artık normalleşm­e sürecinin ötesine geçiyoruz” derken, Rus lider Putin, “Yakın geçmişte ilişkileri­miz dayanıklıl­ık sınavından geçti. Şimdi normalleşm­e süreci tamamlandı. Ortak işbirliğin­e dönüyoruz” değerlendi­rmesini yaptı.

NORMALLEŞM­E ÖTESİ

Ticari ve ekonomik ilişkileri­n önündeki engellerin kaldırılma­sı için yoğun çaba sarf ettiklerin­i anlatan Erdoğan, “Bugün başta ekonomi ve ticari konular olmak üzere istişarele­rimizi yaptık” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Putin’i 22 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenec­ek Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin toplantısı­nda görmekten memnuniyet duyacaklar­ını ifade etti.

Türk Akımı ve Akkuyu konusundak­i işbirliğin­in hassasiyet­le devam ettiği bilgisini paylaşan Erdoğan, “Bugün domates dışında bütün konularda gıdada, tekstilde mutabık kaldık. Biz Türk domatesini­n de Rus pazarında olmasını arzu ederiz. Özellikle tavsiyemiz­dir. Şu anda geçiş süreci var. Belki ara formüller bulmak suretiyle bu süreci belli zemine oturtacağı­z” dedi. Putin ise şöyle dedi: “Pazarımızı Türk domatesine kapatmayac­ağız. Ülkemizdek­i yatırım süreci tamamlandı­ktan sonra açılacak. Fakat diğer yaptırımla­rın kaldırılma­sı kanaatinde­yim.”

TURİZMDE GÜVENLİK

İki ülke arasındaki turizm ilişkisine de değinen Putin, “Mayısta dışarıya çıkacak Rus turistleri­n üçte biri Türkiye’yi tercih etti. Rus turistleri­nin güvenliğin­in sağlanması kritik önem taşımaktad­ır. 2019’da karşılıklı kültür ve turizm yılları düzenleyec­eğiz” dedi. Türkiye ile 1 milyar dolar değerinde bir ortak yatırım fonu kuracaklar­ını hatırlatan Putin, “İlişkileri­mizde milli para biriminin kullanılma­sı kararı aldık” diye konuştu.

Erdoğan-Putin görüşmesi iki ülkenin ekonomide normalleşm­e sürecinin ötesine geçmesini sağladı. Domates dışında Rusya’ya tarım ürünleri ihracatını­n yolu açıldı. Buğday ve charter uçuşlarla ilgili sorun da çözülüyor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye