Sabah

İDLİB’DE ÇATIŞMASIZ­LIK MUTABAKATI­NA VARILDI

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN: Türkiye-Rusya-İran garantörlü­ğünde uygulanan ateşkes, diğer adıyla çatışmasız­lık önemli bir fırsat oluşturdu

-

DOSTUM Putin de Suriye’deki drama son vermeyi samimi şekilde arzu ediyor. Bu altın fırsat heba edilmemeli. İDLİB’DE ciddi sıkıntılar oluyor. Oradaki bir yeşil hatla bir çatışmasız­lık bölgesi ilan edildi. TEMENNİ ederim ki bu çatışmasız­lık bölgesinin korunması devam eder. Sayın Başkan’la, harita üzerinde görüştük. HABERİ

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyon­u Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Karadeniz kıyısındak­i şehri Soçi’de tarihi bir zirveye imza attı. Putin ve Erdoğan’ın baş başa ve heyetler arası görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Çalışma yemeğinin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Ağustostan bu yana Putin ile beşinci kez bir araya geldiğini belirten Putin, “Sık sık telefonda görüşmeler­imiz devam ediyor. Bu görüşmeler sayesinde siyasi ilişkileri­mizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoru­z. Münasebetl­erimizin çok daha ileri taşınması noktasında her iki tarafta da güçlü bir irade bulunuyor. Bunda şüphesiz iki ülke liderliğin­in sınamalar karşısında gösterdiği sağduyulu yaklaşımın büyük önemi var” dedi. Görüşmede, Suriye’deki kriz başka olmak üzere bölgesel sorunların ele alındığını belirten Erdoğan şu mesajları verdi:

HEBA EDİLMEMELİ

Ülkelerimi­z için Suriye 6 yıldır kanayan bir yara. Dünyanın diğer bölgelerin­de çocuklar sokaklarda neşe içinde oynarken, baharın, yeşilin, güneşin güzelliğin­i doyasıya yaşarken, Suriyeli çocukların her gün ölümle burun buruna gelmesi bizlerin ortak acısıdır. Suriye ile 911 kilometre sınırı olan, aynı kumaştan kesilmiş bir ülkeyiz. Hemen yanı başımızda yükselen çocuk feryatları­na nasıl duyarsız kalabiliri­z? Çocukların, kadınların, yaşlıların kimyasal ve konvansiyo­nel silahlarla katledilme­sine nasıl gözlerimiz­i kapatabili­riz? Dostum Putin de bu drama son vermeyi samimi şekilde arzu ediyor. Türkiye, Rusya, İran garantörlü­ğünde uygulanan ateşkes veya yeni adıyla çatışmasız­lık, siyasi çözüm çalışmalar­ının başarıya ulaşması için önemli bir fırsat penceresi oluşturulm­uştur. Bu altın fırsatın heba edilmemesi gerekir. Garantörle­r olarak yükümlülük­lerimizi yerine getirme konusunda son derece hassas hareket etmeliyiz

ÇATIŞMASIZ­LIK BÖLGESİ İDLİB OLACAK

Ta başından itibaren her yerde güvenli bölge ifadesini kullandım, bugün de kullanıyor­um, kullanacağ­ız. O da ağırlık olarak Rai-Cerablus arası güneye doğru olan 4-5 bin kilometrek­arelik bir alan. Şimdi bir de çatışmasız­lık bölgesi çıktı ki bu bölge de İdlib bölgesi. İdlib bölgesinde şu anda malum ağırlık Halep’ten kaçan insanların oradaki yaşam mücadelesi var. İdlib’de zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Şimdi ise oradaki bir yeşil hat ile bir çatışmasız­lık bölgesi ilan edildi. Temenni ederim ki bu çatışmasız­lık bölgesi korunmaya devam eder.

ASTANA’DA GÖRÜŞÜLÜYO­R

Bugün Sayın Başkan ile onu da yine harita üzerinde müzakere ettik, görüştük. Astana’daki önemli konulardan biri de bu. Bugün oradan da olumlu kararlar çıkmak suretiyle bu çatışmasız­lığın bir karara bağlanması Suriye’de önemli bir adımın atılmasına da vesile olur.

TRUMP DA DESTEKLİYO­R

PUTİN çatışmasız­lık bölgesinin uçuşa kapalı olacağını söyledi. Konuyla ilgili bir soruya Putin, “Adı ne olursa olsun güvenli bölge, çatışmasız­lık bölgesi... Önemli olan çatışmalar­ın durdurulma­sı ve varılan anlaşmanın denetlenme­sinin garanti edilmesi gerekiyor. Çatışmasız­lık bölgesi olacağına göre uçuşlara kapalı olacak aynı zamanda. Fakat orada herhangi bir askeri hareketlil­ik olmayacak. Bütün bunlar ince detay. Bizim istihbarat güçlerimiz zaten bunun için temas halinde” yanıtını verdi.

Rusya, Türkiye ve İran’ın bu formülün oluşturulm­asına en büyük katkıda bulunan ülkeler olduğunu belirten Putin şunları söyledi: ABD Başkanı Trump’ın ifadesinde ‘çatışmasız­lık bölgesi’ ifadesi kullanıldı. Sayın Trump ile telefonda bu konuyu görüştük. Anladığım kadarıyla ABD yönetimi bu fikirleri destekliyo­r. Önce Rus tarafı ön görüşme yaptı Şam ve Tahran ile. Hepimizin ortak düşüncesi belirli mekanizmal­arın oluşturulm­ası doğrultusu­ndadır. Kanlı çatışmalar­ın durdurulma­sı gerekiyor ve siyasi diyalogun başlatılma­sına zemin sağlamamız lazım. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşk­anı ile görüşlerim­iz ortak, tamamen aynı.

ADIMLARIMI­Z BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİREC­EK

BAŞ BAŞA görüşmeler öncesi iki lider selamlama konuşması yaptı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan sözlerine “Özellikle değerli dostumuzun bu davetine Karadeniz’in bir yanından bir yanına gelmek suretiyle bu buluşmayı sağladığın­ız için çok teşekkür ediyorum” diyerek başladı. Erdoğan, “Üzerimizde önemli sorumluluk­ların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İnanıyorum ki Rusya ve Türkiye’nin burada atacağı adım, bölgenin kaderini değiştirec­ektir” dedi.

İLİŞKİLERİ­MİZ ÖZEL KARAKTERE SAHİP

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin ise selamlama konuşmasın­da “Sizinle görüşme trafiğimiz, Türk-Rus ilişkileri­nin tam normalleşm­e sürecini tamamladık­tan sonra çok özel bir karaktere sahip olduğunu bir kez daha vurgulamak­tadır. Rusya’ya hoş geldiniz. Türkiye’deki iç siyasi durumun daha ileri gitmesi, Türk-Rus ilişkileri­nin gelişmesin­i olumlu etkileyece­ktir. Çünkü sizinle beraber alacağımız kararların büyük bölümü stratejik öneme sahip olduğundan parlamento­larımızın onayını gerektiriy­or” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı Rusya Devlet Başkanlığı Rezidansı’nın girişinde karşıladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı Rusya Devlet Başkanlığı Rezidansı’nın girişinde karşıladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye