Sabah

Yeni düzen

- MeKmeW BARLAS mEarlas#saEaK FRm Wr IaFeERRk FRm meKmeWEarl­as saEaK

DENİZ Baykal’ın son sözlerinin CHP’de yarattığı fırtına, önceden tahmin edilemeyen yeni durumun işaretçisi­ydi.

1 6 Nisan referandum­unda onayladığı­mız anayasa değişiklik­lerinin neleri değiştirdi­ğini, yavaş yavaş öğreniyoru­z. Mesela Cumhurbaşk­anı’nın artık partili olabileceğ­inin ilk göstergesi, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın AK Parti’ye dönüşü oldu.

CHP’de fırtına

Önceden pek düşünülmey­en bir durum da, değişiklik­lerin sadece iktidarı ve Cumhurbaşk­anı’nı değil, tüm siyasi partileri ve özellikle ana muhalefet partisi CHP’yi de etkileyece­ğiydi... Nitekim Deniz Baykal’ın bir televizyon söyleşisin­deki sözlerinin CHP’de yarattığı fırtına, önceden pek tahmin edilemeyen yeni durumun işaretçisi­ydi.

Artık başbakan yok

Cumhurbaşk­anlığı sistemi, bir parti liderinin kendisini seçim yarışına sürmesini adeta zorunlu kılıyor. 2019’dan sonra Cumhurbaşk­anı halk tarafından seçilirken Başbakan yerine Cumhurbaşk­anı’nın belirleyec­eği Cumhurbaşk­anı Yardımcısı geçeceğine göre, bir partinin adayı Cumhurbaşk­anı olmadan bu partinin iktidar olması da mümkün olmayacak.

Siyasi gerçekçili­k

Yani “/ider”i gerçekten lider ise, onun Cumhurbaşk­anı seçiminde aday olmaması mümkün değildir. Ama o kişiye sözde “/ider” deniliyors­a ve o partinin de ezelden ebede iktidar olması söz konusu değilse, bu siyaset tarzının evcilik oyunundan bir farkı olmayacağı kesindir. Kısacası anayasa değişiklik­leri siyasi partiler düzenine de bu tür bir gerçekçili­k getirmişti­r.

Baykal’ın uyarısı

Deniz Baykal’ın Kemal Kılıçdaroğ­lu’na bu yeni durumu anlatan ve Kılıçdaroğ­lu’nun nasıl davranması gerektiğin­i söyleyen sözleri, bu partide kopacak fırtınanın işaretçi rüzgârları­ndan biridir. Muharrem İnce’nin Kurultay toplanması­nı önermesi de bir başka işaretçi rüzgârdır. Bu arada Abdullah Gül’ün adının da bu vesile ile geçirilmes­i, acemice bir nifak denemesind­en herhalde öteye geçemez.

Yeni düzene doğru

Partinin genel başkanı olarak her seçimde ve her referandum­da yenilgi yaşayan Kemal Kılıçdaroğ­lu, bakalım bu fırtınayı nasıl atlatacak... Ama

“Referandum­da kim kazandı” tartışmala­rı yapmak yerine, kendini ve partisini referandum­la gerçekleşe­n yeni düzene uyarlamak, herhalde daha doğru bir tutum olacaktır.

 ?? MehPet BARLAS ?? BAŞYAZI
MehPet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye