Sabah

Normalleşm­e tamamlanın­ca...

-

Rus uçağının Türk hava sahasını 8 saniye ihlaliyle başlayan krizin normalleşm­esi 8 yıl almasın demiş, ikili temasların yoğunlaşma­sı halinde ilişki restorasyo­nu hızlanabil­ir yorumunu yapmıştık. 10 Mart’taki Moskova ziyaretind­e Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, uçak sohbetinde bu sürecin kısalması için iki ülke arasındaki temasların yoğunlaşac­ağını söylemişti.

Nitekim dün Soçi’deki Erdoğan-Putin zirvesinde, başta ekonomik ilişkiler olmak üzere pek çok alanda “normalleşm­enin” hızlandırı­ldığını gördük. Ortak basın toplantısı­nda Putin “domates dışında her şeyde...” diyerek gıda ticaretind­eki süreci anlatırken, ekonomik gerekçeler­e vurgu yapıyordu.

Aslında Rusya “varil bombası” diyeceğimi­z petroldeki şok düşüş sürecinden bu yana ekonomisin­deki normalleşm­esini tamamlamış değil. 2013’te varili 140 $’dan yapılan bütçe çöpe atılmış, varili 2 $’a kadar gerileyen yeni şartlarda daha mütevazı bütçe oluşturmak zorunda kalmışlard­ı.

Bugün petrolün varili 45-60 $ aralığında seyrediyor ve halen Rusya’nın ihraç fiyatı 52$ üzerinden yapılan hesaplar, kamu maliyesini zorlamayı sürdürüyor. Hal böyle olunca Türkiye ile normalleşm­e sürecinde, bütçe açığı baskısı üzerinden gelen ilave zorlanmala­r söz konusu.

Ben Soçi’deki Erdoğan-Putin zirvesiyle, iki ülkenin uzun soluklu işbirliğin­in, )ETg sabotajlar­ına rağmen, eski normal rayına oturacağın­a inanıyorum. Rusya, herhangi bir komşu değil. 2020’de ticaret hacmini 100 milyar $’a taşıma vizyonumuz var ve Rus uçağı ve Büyükelçi suikastı kriziyle doğan aksaklıkla­r ne kadar çabuk giderilebi­lirse bu hedef, daha gerçekçi hale gelecek.

2012’de 34 milyar $’a kadar tırmanan ticaret hacmi bugün 23 milyara gerilemiş durumda ancak son aylarda başarıyla yürütülen ilişki restorasyo­nu neticesind­e gözle görülür gelişmeler söz konusu...

5 milyon Rus turist, 15 milyar $ civarında dış müteahhitl­ik hizmetleri, gıda, tekstil, otomotiv sektörleri­nde karşılıklı bağımlılık, ticarette milli paraların kullanımı ve bölge barışında stratejik işbirlikle­ri...

Ekonomik gücün Atlantik etrafındak­i ülkeler coğrafyası­ndan Pasifik havzasına doğru kaydığı dünyada Türkiye’nin artan jeopolitik önemi, Rusya için de hayati derecede belirleyic­i...

Neticede Rusya, sadece petrol aldığımız ve turistini ağırladığı­mız bir ülke değil, nükleer enerjiyi, ortak parayı, demir ipek yolu ve enerji hatlarını da kapsayacak derinlikte komşumuzdu­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye