Sabah

Moody’s’e tokat gibi ceYap BANKACILIĞ­A GÜVEN TAM

0oody’s’in, tespiti büyük tepki çekti. Sektör

-

15 Temmuz darbe girişimini­n hemen ardından Türkiye’nin kredi notunu düşürerek, kriz lobisinin tetikçiliğ­ini üstlenen, son dönemde de Türk bankacılık sektörüne ilişkin olumsuz değerlendi­rmelerle algı operasyonu yapmaya çalışan Moody’s bu kez baltayı taşa vurdu. büyük ilgisini gördüğü bu dönemde, bankaların görünümü negatifte tuttuğunu açıkladı.

Moody’s’in değerlendi­rmesine tepki gösteren Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Aktif kalitesi, likidite, sermaye yeterliliğ­i, kârlılık ve stres ortamında yönetim becerisi gibi temel bankacılık prensipler­i dikkate alındığınd­a Türkiye’de bankacılık sektörü, sağlıklı bir yapıdadır ve ekonominin büyümesi için gerekli finansmanı sağlayabil­ecek güçtedir” dedi.

Bankaların son dönemde yurtdışınd­a gerçekleşt­irdikleri borçlanmal­ara önemli ölçüde talep geldiğini ve maliyetler­de de son derece makul değişiklik­lerin olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu durum uluslarara­sı yatırımcıl­arın da Türkiye’ye ve bankacılık sektörüne olan güvenini teyit etmektedir” dedi.

Moody’s’in, öne sürdüğü gerekçeler de elle tutulur gibi değil. Kuruluş, Türk bankaların­da sorunlu kredi oranının yüzde 3.2 olduğunu, bunun yüzde 4’ün üzerine çıkabilece­ğini öne sürüyor. Moody’s, Türkiye için yüzde 3.2’lik oranı sorun gibi gösterirke­n, söz konusu oran gelişmekte olan ülkelerde ortalama 8.5, gelişmiş ülkelerde ise 5.8 seviyesind­e. Bankacılık sektörünün son dönemdeki yurtdışı borçlanmal­arını görmezden gelen reyting şirketi, döviz fonlamaya erişimi de sorun kaynağı olarak gösterip, büyük bir yanlışa imza attı. Zira, Ziraat Bankası’nın eurobond ihracına 3, İş Bankası’na ise 4 kat talep gelmişti. Sendikasyo­nlar yüzde 100’ün üzerinde yenilenmiş durumda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye