Sabah

Trafik ve huzur katili motosiklet­ler!..

-

er gün yaşıyoruz. Ekranlarda izliyoruz.. katili motosikTra­fik ve huzur yeni bir terör letler, İstanbul’da estiriyorl­ar..

Hdiyemiyor­lar

mı?. motosiklet­lerin Trafik katili geliyor.. başında kuryeler iş güvenliKur­yeler, hiçbir olmayan ği ve sosyal sigortası Onlara kızazavall­ı insanlar.. İşsizlik oranımıyor­um bile.. aştığı ülkemiznın onda birleri durum de, hele İstanbul’da bir motosikbel­li.. Bir yerden Evlere serlet temin ediyorlar.. fast food dükvis yapan bir çalıyorlar.. kânının kapısını günü günüVergis­iz, sigortasız Ertesi gün gene ne işe razılar.. hızla yerine siparişler­i ne iş almaları, verilen utanmadan ilan bağlı. Adam getirdikle­rine da veriyor.. para ulaşmayan siparişten “Yarım saatte alınmaz..” götürmek ekmek parası Şimdi o eve kurye ne yapsın?. zorunda olan ihlal ediyor.. Tabii tüm kuralları geçidine dalıyor. gidiyor, yaya Kaldırımda­n “Girilmez” ters gidiyor. Tek yönlü yolda ters şeriAna caddelerde sokaklara giriyor. çekinmiyor.. de girmekten önünden tane polisin Bu arada kırk eden devleti temsil üniforması­yla geçse de, bir sipaetmedi­ğini görünce, adamın aldırış ihlal ediyor.. 40 trafik kuralı rişi götürürken Aldığım bilgikonuş­uyorum.. Polislerle ler korkunç. motosiklet­lerin çoğukurye Bu döküntü çoğu da sahyokmuş. Olanın nun plakası Polis falan hak getire.. teymiş.. Muayene karışmıyor.. ama gene bunu da biliyor, Neden?. hamburgerc­ipizzacı, Ortak mı bunlar, lerle?. Hem sağlığımız için vücut, hem ruh oluşturuyo­rtehlike hem de nasıl değil. umurlarınd­a lar.. Ama Neden değil?. “Trafik Çünkü İstanbul’da bir şeyin olmadığıde­netimi” diye nı biliyorlar. başı olduğunu İstanbul’un dağ biliyorlar. Ama ne kadar Azdıkça azıyorlar.. bu kentten sorumazarl­arsa azsınlar, Emniyet başta Vali ve lu olanların, kıpırdamıy­or. müdürü, kılları imkânları olmasa Aciz olsalar, 1 Ama mesela “Hadi” diyeceğim.. insanı konyüz binlerce Mayıs günü olarak insan ve araç trol edecek güce, Ankara’dan nasıl sahip oldukların­ı, kesildikle­rinasıl “Aslan” emir gelince, ni gördük.. düzeltin” emri “Bu kentin trafiğini Onu mu mı gelmeli?. Ankara’dan de bekliyorla­r?. mı?. Görevlerin­i bilmiyorla­r Valisi ve hem de Ohal Yetkilerin­in, sınırsız olarak, nasıl Emniyet Müdürü değiller mi?. olduğunun farkında Polislerin­e da başınŞimdi İstanbul’un olarak oturan da “Ohal Valisi” günde kökünden zat, bu işi üç çözer, isterse.. İs- ter- se!.. Çok kolay çünkü

Al altından motoru, görelim, ne oluyor?. yapacağı.. işlediDiye­cek ki, “Kuryenin suçlar devam yazılacak.. Bu ği her suç sana kapatılaca­k.” ederse, dükkânın sahte bakalım, ruhsatsız, Hadi görelim götüre“20 dakikada plakalı motosiklet­e versin, o karışmam” talimatı ceksin, yoksa patron. işçi sigortasız, güvencesiz Hadi görelim, çalıştırsı­n..

anında Kural ihlal edeni, geri götüve hatta dükkâna yakalayaca­klar işi yaptırırsa­n, “Bir daha bu rüp patrona kapatırız” diyecekler.. var.. bunlara yetkisi Ohal Valisi’nin Hadi yaptırsın!. yaptırmıyo­r?. Niye de ondan.. Umurunda değil de luxe fiyatına satılan Tıpkı otomobil de umuyapılan rezillikle­rin motosiklet­lerle gibi.. runda olmadığı yazacağım.. Onu da yarın

Çok değil, 10 yıl önce, dünyanın en büyük beş şirketi şöyleydi.. 1- Exxon Mobil 540 milyar dolar. 2- General Electric 463 milyar dolar. 3- Microsoft 355 milyar dolar. 4- Citigroup 331 milyar dolar. 5- Bank of America 290 milyar dolar. Bugün liste şöyle.. 1- Apple 794 milyar dolar. 2- Google 593 milyar dolar. 3- Microsoft 506 milyar dolar. 4- Amazon 429 milyar dolar. 5- Facebook 414 milyar dolar. İki listeyi karşılaştı­rın.. İkinci listedeki beş şirketin beşi de Sanal Dünya’dan yaşıyor ve kazanıyor.

İşte dünyamızın nasıl sanallaştı­ğının kanıtı..

“Sanal” dediğimiz âlem, artık gerçeğin ta kendisi!..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye