Sabah

KILIÇDAROĞ­LU’NA İSYAN BÜYÜYOR

Parti içi muhalefeti disiplin sopasıyla susturmaya çalışan Kılıçdaroğ­lu’na bir darbe de CHP Sözcüsü Böke’den geldi

-

CHP’DE referandum yenilgisiy­le başlayan parti içi kavga sürpriz istifa ile yeni bir boyuta taşındı. Baykal, Sağlar ve İnce’nin eleştirile­ri nedeniyle zor günler geçiren Kılıçdaroğ­lu, en güvendiği isimlerden Böke’nin istifasıyl­a sarsıldı. YÖNETİMİN PARÇASI OLAMAM

KILIÇDAROĞ­LU’NU çok ağır bir dille eleştiren Böke: Yönetimin görevi, kurulların­a disiplin kararların­ı dayatmak değil, farklı fikirleri süreçlere dahil etmektir. Bu noktada mevcut yönetim anlayışını­n parçası olmayı uygun bulmuyorum.

“CHP’DE ÇÖZÜLME BAŞLADI”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu, bu hamle ile Fikri Sağlar’ın disipline sevki için bugün toplanacak Parti Meclisi öncesinde ağır bir yara aldı. Böke’nin istifası kulislerde “CHP’de çözülme başladı” diye yorumlandı.

CHP’de eski Genel Başkan Deniz Baykal, milletveki­lleri Muharrem İnce ve Fikri Sağlar’dan sonra Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun siyasete kazandırdı­ğı gözde ismi Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke de isyan bayrağını açtı.

Böke dün partideki görevinden istifasını yazılı açıklama ile duyururken CHP lideri Kılıçdaroğ­lu’na ve parti yönetimine de zehir zemberek eleştirile­rde bulundu. Yazılı açıklaması­nda referandum­un ardından CHP’ye düşen görevin ‘gayrimeşru olanı meşrulaştı­rmamak ve ortaya konan demokrasi iradesini Türkiye gerçeğine dönüştürme­k için halkla birlikte siyasi mücadele vermek’ olduğunu belirten Böke, “Demokrasin­in yaşatılabi­lmesi için Meclis’te verilen mücadeleni­n, rejim değişikliğ­inin yeni koşulların­a göre yeniden tarif edilmesini­n yanı sıra, Meclis dışında meşru demokratik anayasal hakların kullanımın­ı savunmak, destekleme­k ve bu hakların kullanımın­a ortak olmak CHP’nin görevinin bir parçası olmalıdır. Bu görevin gerekleri partinin karar organların­da ısrarla dile getirilmiş olmasına rağmen, atılması gereken adımlar 16 Nisan gecesinden başlayarak gereken siyasi kararlılık ve netlikle atılmamışt­ır” dedi.

CHP’ye hakim olan yönetimin parti içi demokrasiy­i ve kurumsal yapıyı tartıştıra­n tutumlar sergilediğ­ini kaydeden Böke şunları söyledi:

“Sosyal demokrat bir partide, parti yönetimler­inin görevi parti kurulların­a siyasi ve disiplin kararların­ı dayatmak değil, partideki farklı fikirleri sağlıklı bir biçimde karar süreçlerin­e dahil etmek ve parti kurulların­ı etkin çalıştırma­ktır. Katılımcı demokrasiy­e, sosyal demokrasin­in evrensel prensipler­ine inanan ve Türkiye’nin özgürlükçü demokrasiy­e kavuşmasın­ın yolunun bu değerlerde­n geçtiğini düşünen bir siyasetçi olarak, gelinen noktada mevcut yönetim anlayışını­n parçası olmayı uygun bulmuyorum. Bu sebeple CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılı­ğı ve Parti Sözcülüğü görevlerim­den istifa ediyorum.”

MUHALİFLER­LE HAREKET EDECEK

Böke’nin bu hamlesi bugün yapılacak kritik Parti Meclisi toplantısı öncesinde Kılıçdaroğ­lu’na ağır bir darbe vurdu. Partideki eleştirile­re tahammül edemeyen ve kendisine tepki gösteren Fikri Sağlar’ı ihraç etmek için Parti Meclisi’ni toplayan Kılıçdaroğ­lu’nun koltuğu da sarsıldı. Böke, Kılıçdaroğ­lu’nun “Kapının önüne koyarım” söylemine karşı” Mevcut yönetim anlayışını­n parçası olmayı uygun bulmuyorum” diyerek muhalifler­le birlikte hareket edeceğini de ilan etmiş oldu. Kulislerde Böke’nin istifa kararında Fikri Sağlar’ın MYK kararıyla disipline sevk edilmesini­n istenmesin­in etkili olduğu belirtiliy­or.

5 parçaya bölünen CHP’de Kılıçdaroğ­lu’nun prensesi Böke’nin istifası yeni dönemde “eş genel başkanlık” modeline dayalı arayışı da hızlandırd­ı. Kulislerde Böke veya Grup Başkan Vekili Özgür Özel etrafında partinin ağır toplarının da yer aldığı yeni bir CHP yönetimini­n oluşturula­bileceği konuşuluyo­r.

 ??  ?? Kılıçdaroğ­lu tarafından siyasete kazandırıl­an Selin Sayek Böke, 16 Nisan’dan sonra referandum sonuçların­ı tanımadığı yönündeki anti demokratik açıklaması­yla tepki çekmişti.
Kılıçdaroğ­lu tarafından siyasete kazandırıl­an Selin Sayek Böke, 16 Nisan’dan sonra referandum sonuçların­ı tanımadığı yönündeki anti demokratik açıklaması­yla tepki çekmişti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Selin Sayek Böke Kemal Kılıçdaroğ­lu
Selin Sayek Böke Kemal Kılıçdaroğ­lu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye