Sabah

İstanbul, gezegenin fuar ve kongre merkezi oluyor

- Seref oguz#sabaK com tr SMS: SEO yaz 4 22’ye g|nder ( TL) MH: 2 5 facebook com/serefoguz sabaK

Atatürk Havalimanı yapılaşmay­a açılmayaca­k, mevcut binalar fuar alanı olarak değerlendi­rilebilece­k… Bu sözler; Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a ait… Sabah’a yaptığı açıklamala­rda Arslan, “özel uçaklar, ambulans uçak, helikopter veya küçük gövdeli uçaklar oraya inebilir” diyor.

Bu gelişme beni umutlandır­dı. Zira aylardır “şimdiki Atatürk havalimanı­nı, gezegenin fuar ve kongre merkezi yapalım” önerisini tekrarlayı­p duruyorum. Gerekçem, İstanbul’un artık kuzeyden güney, doğudan batıya dünyanın tam ortasına gelmesi…

Çin’deyken “Kuşak Yol Projesi” incelemele­rinde bunu daha da iyi anladım. Atlantik etrafındak­i ülkelerin oluşturduğ­u eski dünya (Batı) yerini, Pasifik etrafında şekillenen yeni dünyaya (Doğu) bırakırken İstanbul her ikisinin giriş veya çıkış kapısı haline geldi.

İbni +aldunªun “coğrafya kaderdir” dediği “kader denk noktasında” Türkiye’nin yıldızını yeniden baht dönencesin­e yerleştire­n bu durumda bizlere düşen; küresel düşünmek, yöresel davranmak ve töresel yaşamak…

Tam da bu noktada havacılıkt­an, fuar, kongre, lojistiğe, enerjiden kültüre dek coğrafyanı­n hakkını vermek, bizlerin boynunun borcu… THY’nin dünyanın en çok yerine uçan havayolu şirketi olması tesadüf mü"

Şimdi bu başarıyı, enerji, lojistik alanlarınd­a tekrarlaya­cağız. Hazır havalimanı­nı seneye yeni yerine taşırken eskisini de gezegenin fuar ve kongre merkezi haline getirmek şarttı. Üstelik etrafında yapılan ªu aşkın süper otel varlığıyla…

Mobil Dünya Kongresi için Şubat’ta Barselona’daydım. Mobil dünyasının bu en önemli buluşmasın­a yıllardır gelir giderim. Gördüğüm, bu kongrenin göç etme zamanı geldiğiydi. Zira turiste doymuş Katalanlar, “kongre şımarığı» olmuş.

Bu bile bize Türkiye gibi kıtalar kavşağında­ki ülke için gezegenin fuar ve kongre merkezi olmamız halinde altın fırsatlar sunuyor olabilir.

Yeter ki seneye boşa çıkacak bu alanı, pistlerind­en bazılarını koruyarak havacılık, denizle bağlantısı­nı kurarak denizcilik ve diğer tüm alanlarda küresel merkez haline getirebile­ceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye