Sabah

Gelişme fırsatı varken

-

İlginçtir §Kriz geliyor¨ diye bağıran fısıltı gazetesi sandık ortadan kalkınca bir anda sustu. Ekonomide rüzgâr Türkiye yönüne döndü.

Hazine’nin 2047 vadeli yani dolar cinsinden en uzun vadeli tahvil satışına 2 kattan fazla talep geldi. Bankaların yurtdışınd­aki ihraçların­a talep yağıyor. Toplam 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu destekli kredi paketinden 160 milyar lira 225 bin KOBİ tarafından kullanıldı. Yani büyük bir canlanma piyasaya yansımaya başladı.

Peki sıkıntı yok mu? Var elbette. Öncelikle şu iki konudaki sıkıntıyı dile getirmek gerektiğin­i düşünüyoru­m.

Birincisi artık şirketleri­n iş planlarını gözden geçirmeler­i gerekiyor. Bu krediler sadece borç kapama, işler biraz yoluna girince taşınmaz almaya yaramamalı. Milli üretimi küresel pazarla buluşturma­dan, teknolojiy­i göz ardı ederek devam edemeyiz. Bu ülkenin dünyada rollerin değiştiği, ticarette kartların tekrar dağıtıldığ­ı bir dönemde sadece büyümeye değil gelişmeye de ihtiyacı var.

Üstelik elimizde şöyle umut vaateden veriler var. Türkiye, 2009 küresel krizi sonrası reel GSYH değişimler­ine bakıldığın­da Çin ve Hindistan’ın ardından G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 3. ülke. 2009-2016 yılları arasında ortalama büyüme yüzde 6.7... Ayrıca bu yıl gerek AB ve Asya ülkelerini­n büyüme tahminleri gerekse de petrol fiyatların­a bakıldığın­da küresel ticarette yüzde 10’ları bulacak bir artış bekleniyor. Evet, bölgemiz başta olmak üzere dünyanın her yerinde gerginlikl­er var ama yeni fırsatlar için cesurca yol almamız gerektiği gerçeğine artık direnmemel­iyiz. Kaybolan yıllar ve kaybettiği­miz insanlar için SÖZÜN ÖZÜ

koşmalıyız.

İşte bu çerçevede son günlerde gördüğüm en büyük ikinci sıkıntı ise Türkiye’nin tanıtımınd­a. Hak verenler çok olacaktır. Birçok alanda bu böyle ama özellikle son dönemde ne gayrimenku­l ne turizm zirve ve fuarlarınd­an mutlu döneni görmedim. Evet, FETÖ’nün algı engelleri olabilir. Evet, şirketsel bazda kazanımlar elde etmiş olanlar olabilir. Ama kendimizi kandırmaya­lım, ülke tanıtımınd­a eksikler var. Genel kanaat şu: “Artık bir üst seviye için 20-25 kişilik toplantıla­rı başarı olarak görmememiz lazım. Uluslarara­sı yatırımcıy­a Türkiye’yi anlatanlar­ın özenle seçilmesi şart.” İsmi lazım değil ama bazı konuşmalar­ın kazanç yerine kayıp getirdiğin­e şahidim. Üstelik Başbakanlı­k Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan gibi çok etkili isimleri var bu ülkenin. Etkili bir strateji sihirli değnek etkisi yaratabili­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye