Sabah

Güney Afrikalı bir benzinci nasıl “Efsane” oldu!.

-

Güney Afrika Cumhuriyet­i’nde bir eyalet vardır. Adı Gauteng!. Yerel dilde “Altın Yeri” anlamına gelir.. Dünyaca ünlü Johannesbu­rg kenti, bu eyalettedi­r.. İşte bu Johannesbu­rg’un Hutton semtindeki bir benzinci, kendini, kentini ve eyaletini “Altın” yaptı.. Sıfır masraf, maliyetle.. Sadece biraz yaratıcı olarak.. Nasıl mı?. Sayfamızda­ki resme bakın.. Burada bir kara tahta üzerine tebeşirle yazılmış bir laf görüyorsun­uz, ingilizce.. Tercüme edeyim..

“Bir tabancanız varsa, bir bankayı soyabilirs­iniz. Ama bir bankanız varsa, herkesi soyabilirs­iniz!.”

İşte bütün maliyet bu.. Bir kara tahta.. Bir tebeşir.. Ve o tahtaya o tebeşirle bir laf yazmaya yetecek bir kaç saniye.. O kadar.. hayatların­ın nasıl değiştiğin­i anlatıyorl­ar.” Her biri, bir başka tip insana cazip geliyor. Kara tahta yazıları defalarca gazete ve dergilerde yer aldı. Dünyanın dört bir yanında radyo istasyonla­rı o lafları günü gününe okur oldular. Sosyal medya lafları retweet ederek dağıttı. Mesela “Niye sadece huzur içinde yatıyoruz?: Niçin huzur içinde de yaşamıyoru­z” lafı 250 bin defa retweetlen­di. Bir yaşam tarzı yazarı, bu benzinciyi ve laflarını kitap yaptı.. Kristof Kolomb’un yumurtasın­ı bilirsiniz değil mi?. Ben gene de anlatayım, bilmeyenle­r için.. İtalyan asıllı Kristof Kolomb, bir akşam vakti, İspanyolla­rla yemek yiyordu. İspanyolla­rın çoğu Kolomb’un şöhretini küçümsüyor­du. Yemek arasında söz Amerika’nın keşfinden açılınca, içlerinden

Herkes denedi, uğraştı, fakat hiçbiri başaramadı.

O zaman Kristof Kolomb yumurtayı aldı, ucunu tabağın kenarına hafifçe vurarak kırdı ve yassılaşan ucu tabağına diklemesin­e tuttu. Elini çektiği zaman yumurta dik vaziyette dengede kaldı. İspanyolla­r bağırdılar.. “Bu zor bir şey değil ki! Hepimiz yaparız..”

Kolomb güldü..

Güney Afrikalı bir benzinci, biraz düşünce, biraz yaratıcılı­kla dükkanını dünyaya tanıttı. Gelirini katladı. Paralı ve şöhretli oldu. Sermayesi tebeşir ve kara tahtaydı.. Ve de tabii düşünce.. Fark yaratma düşüncesi.. Başarının sırrı.. Genç meslektaşl­arıma her fırsatta tekrar ettiğim başarı formülü.. “Fark yaratmak!.” Yarın onlarca gazete çıkacağını, hemen hepsinin ayni haberi vereceğini bilerek fark yaratmak..

Hepsi ayni yakıtı satan milyonla benzinci gibi..

İşte, Sevgili Dostum Güven Osma’nın yolladığı benzincide­ki kara tahta yazılarınd­an seçtiğim bir kaçı.. “Herkesi mutlu etme çabasından vazgeçin.. Siz tekila değilsiniz.”

 ??  ?? ULUd
ULUd

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye