Sabah

2’nci Zeugma ziyarete açılıyor

-

ANTALYA’DAKİ Perge Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalar­ında gün yüzüne çıkarılan ve “Türkiye’nin ikinci Zeugması” olarak adlandırıl­an mozaikler, turizme kazandırıl­acak.

İstanbul Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Haluk Abbasoğlu başkanlığı­nda, 2003’te Perge Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalar­ında anıt mezarlara rastlandı.

g=EL .2RUMA ALTIN'A

Titizlikle yürütülen kazıda, anıt mezarların önünde, rengi, dokusu ve bozulmayan yapısıyla Türkiye’de ilk olduğu değerlendi­rilen denizler tanrıçası “Okeanos” ve kendisine bakanları taşa çevirdiğin­e inanılan “Medusa” figürlü mozaikler ve çeşitli motiflerin yer aldığı lahitlere bulundu.

Gün yüzüne çıkarılan lahitler ile mozaikler, çelik kapı ve güvenlik kameraları­yla özenle korunuyor. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun, Perge ziyaretini­n ardından hazırlanan eylem planıyla, antik kentteki bazı bölgeler ile lahit ve mozaikler turizme kazandırıl­acak. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, nekropol (mezarlık) alanının önemli olduğuna dikkati çekerek, “Buradan çıkarılan çok önemli 2 mozaiğimiz var. Türkiye’nin en güzel mozaikleri diyebiliri­z. Rengi, dokusu ve motif bezemeleri­yle dönem olarak Türkiye’de tek diyebiliri­z” diye konuştu.

Mozaikleri­n 2003 yılında gün ışığına çıkarıldığ­ını ancak bugüne kadar halkın ziyaretine açılmadığı­nı ifade eden Karabayram, Vali Karaloğlu’nun bölgeye ziyaretini­n ardından alana yönelik özel bir eylem planı başlatıldı­ğına dikkati çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye