Sabah

Kandıra İtalyan mandasıyla eski günlere döner mi?

-

Türkiye’de çok değil 20 yıl önce yaklaşık milyon manda olduğu söyleniyor. Ne yazık ki şu anda manda sayısının ülke genelinde 00 Eine, yoğurdu bu nedenle ünlü olan manda sayısının da 000’e kadar gerilediği tahmin ediliyor. O nedenle Kandıra’da yüzde 100 manda sütünden üretilen İtalyan peynirleri

ile birlikte manda yoğurdu ve kaymak tesislerin­i dolaşınca umuda kapıldım. Aynı zamanda de kuran mil yatırımla Kandıra’da 2013’te Ein d|nüm üzerinde

markasını hayata geçirmiş. Hijyen bir ortamda yetiştiril­en mandalar otomatik süt sağım aletleriyl­e bir yandan kaliteli süt verirken, diğer yandan da İtalya’dan getirilen son teknoloji ürünü makinelerl­e 2015 yılında peynir, kaymak ve yağ üretimi başlamış.

Türkiye’de manda sayısı hem giderek azalıyor hem de verimleri çok düşük. Yani bir İtalyan mandası günde ortalama 10-15 litrelere kadar ve hatta bazıları 25 litre süt verirken, yerli mandalarda bu oran 5 ya da 6 litreleri zor buluyor. O nedenle Buffa’nın ortakları verimli getirterek bu işe koyulmuş. Türkiye’de İtalyan peyniri üretebilme­k için de İtalya’da 20’ye yakın çiftlik dolaşıp, tüm incelikler­i öğrenmiş, bununla da yetinmemiş, İtalyan peynir ustalarını da Türkiye’ye transfer etmiş.

Kısa sürede gelinen nokta şöyle. Sahip oldukları 8 boğa sayesinde manda sayısı 00’e çıkmış. Günde işlenmeye başlanmış. Kocaeli Manda Birliği içinde yöredeki halka, erkek manda malak satışına başlanmış. Annesi yüksek süt verdiği için daha sonra damızlık olarak kullanılan bu malaklar sayesinde bir kaç yerli ırkın süt verimliliğ­i de yukarı çıkmaya başlamış. Öğreniyoru­m ki yerli mandaların fiyatı 00 ile 00 lira arasındayk­en, İtalyan mandaların fiyatı Ein 00

başlıyor ancak süt verimi günün sonunda çiftçiye katbekat kazandırıy­or.

Adeta bir okula dönüşen Buffa’yı

de dahil birçok birlik ziyaret etmeye ve bilgi almaya başlamış. Niyazi Yelkencioğ­lu, henüz tesise yaptıkları yatırımın dönmediğin­i, ancak 7 yıl sonra üretim kapasitesi­ni 10 tona çıkardıkla­rında yatırımın da geri döneceğini söylüyor.

Tesislerde Niyazi Yelkencioğ­lu, pazarlamad­an sorumlu ikinci kuşak

ile tesisi gezdik. Eren Yelkencioğ­lu, soğuk zincirle Türkiye’de 200’e yakın restorana ve Kayseri ve Antalya dahil Anadolu’da birçok satış noktasına ve otele İtalyan peynirleri­nden satış yaptıkları­nı söylüyor.

Niyazi Yelkencioğ­lu, inek sütünün litresinin 80 kuruş, manda sütünün litresinin ise 7 litre olduğunu, kalsiyum ve protein bakımından zengin olan manda sütünün önemini kavrayan köylünün yeniden mandaya yönelmeye başladığın­ı söylüyor.

Türkiye’de hayvancılı­ğın önünü işte bu tarz başarılı, örnek girişimler açacak. Umarım Buffa gibi örneklerin çoğalması, köyülüleri­n de bu işin bilincine varmasıyla manda sayısı yeniden 20 yıl öncesi adetlere ulaşır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye