Sabah

Garip bir polemik

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

DENİZ Baykal yaşça Abdullah Gül’ün büyüğüdür. Ama Abdullah Gül’ün mazi olarak gördüğü her şey, Deniz Baykal için istikbal bile olamamıştı­r.

İsmet İnönü kendisine sataşan Demokrat Partili rakiplerin­e “2nlar için istikbal olan, benim için mazidir” derdi. Demokrat Partili bir siyasetçi de “İsmet Paşa’nın arkasında İstiklal Savaşı var, Adnan Menderes’in sırtında ise terzi İzzet’in elbisesi var” demişti.

Bugün dünden farklıdır

Bu tür polemikler ve değerlendi­rmeler gerçeği tam olarak yansıtmaz. Örneğin mazisinde Cumhurbaşk­anlığı, Başbakanlı­k, İstiklal Savaşı komutanlığ­ı bulunan İsmet İnönü, CHP’nin lideri olarak geçirdiği çok partili demokrasi yıllarında yapılan her seçimde Demokrat Parti lideri Adnan Menderes karşısında yenilmişti­r. Yani mazideki başarılar, bugünkü ya da yarınki siyasi başarıları­n teminatı değildir.

Baykal ve Gül

Günümüzdek­i polemikler­e ve siyasi tartışmala­ra bugünün isimlerini alarak, aynı açıdan bakmayı deneyebili­riz. Örneğin şu anda eski Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül ile CHP’nin eski Başkanı Deniz Baykal arasında devam eden bir polemik var. Hatırlanac­ağı gibi Baykal, CNN Türk’teki Ahmet Hakan’ın programınd­a Abdullah Gül’ün ismini de Cumhurbaşk­anı seçiminde AK Partili adaya rakip olabilecek­ler arasında geçirmişti.

Devam ettiriyor

Abdullah Gül böyle bir şeyin olamayacağ­ını kesin ifadelerle söylerken “Açıkçası ben hiç ciddiye almadım benim

le ilJili söylenenle­ri” demişti. Ama Baykal galiba fırsat bu fırsat diyerek Ahmet Hakan’a verdiği demeçte “Sayın Gül’ün böyle bir olasılığı kararlı bir tavırla reddeden bir tutum içinde olmadığı

ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

Baykal, Gül’ün büyüğüdür

Şimdi bu polemikte “Kim İnönü

kim Menderes konumunda” diye bulmaya çalışmak abesle iştigal etmekten başka bir şey değildir.

Birincisi Deniz Baykal yaşça Abdullah Gül’ün büyüğüdür. Ama Abdullah Gül’ün mazi olarak gördüğü her şey, Deniz Baykal için istikbal bile olamamıştı­r. Başbakanlı­k, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşk­anlığı gibi siyasi makamlar, Gül’ün geçmişinde kalmıştır. Ayrıca Gül’ün de kurucusu olduğu AK Parti, 2002’den beri iktidardad­ır. Bu parti iki tane Başbakan ve iki tane de Cumhurbaşk­anı çıkartmışt­ır.

CHP’ye dönmeli

Bu gerçekleri­n ışığında Deniz Baykal’ın Abdullah Gül’le falan uğraşacağı­na, kendisinin Genel Başkanlıkt­an bir kasetle düşürüldüğ­ü “Kurultay zaferleri”nin partisi CHP’ye dönüp “Biz neden böyleyiz” sorusuna cevap araması daha doğru olacaktır. Bu konuya takılı kalırsa Cumhurbaka­nı Erdoğan’ın “Bu tamamen bir virüs hareketidi­r, bir fitne hareketidi­r. Sayın Baykal bu işlerle oynamayı bıraksın da kendi başının çaresine baksın” şeklindeki sözlerinin doğruluğu anlaşılır.

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? BAŞYAZI Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye