Sabah

Sorunlu coğrafyada işbirliği formülü

- Seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 4122’ye g|nder (1 TL) MH 21 1 facebook com/serefoguz sabaK

Cumhurbaşk­anı 5ecep 7ayyip Erdoğan’ın “sorunlarla boğuşan coğrafyada istikrar adaları” diye tanımladığ­ı Körfez İşbirliği Konseyi KİK) üyesi ülkelerle daha yoğun diyalog için Kuveyt yolundayız. Bölgesel ve küresel sorunlar karşısında Türkiye ile görüşleri örtüşen körfez ülkeleriyl­e istişare ve işbirliğin­e önem veriyor; “barış, huzur ve istikrar arzu ediyoruz.”

Kuveyt ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, tahmin edileceği gibi “potansiyel­in çok gerisinde” ve bu eksiği tamamlamak için yollardayı­z yine... Referandum sonrası Cumhurbaşk­anlığı Hükümet sistemiyle, güçlü liderlik ve siyasi istikrarın kurumsalla­şmasıyla birlikte mayıs zirveleri daha da önem kazanıyor.

Önce Hindistan, sonra 5usya, şimdi Kuveyt, ardından Çin ve akabinde $%'... Gezegen nüfusunun üçte ikisi, dünya ekonomisin­in ’iyle, iletişim düzeyini yükseltmek ve Türkiye’nin artan jeopolitik gücü ışığında yeni ilişkiler kurmak, sadece siyaseten değil, ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor.

Kuveyt ile karma ekonomik komisyonla­r, işbirliği ortak komite toplantıla­rı yanı sıra bölge barışına kalıcı çözüm arayışları, mayıs zirvelerin­deki genel tutumumuz aslında... Hindistan’da görüştüğüm­üz pek çok grup, Türkiye’yi sadece bölgesinin değil, uzak coğrafyala­rın da istikrar unsuru olarak gördüğünü beyan ediyordu.

Sanayi üretiminin mart verilerine bakınca, büyümenin ayak seslerini duyuyor, ekonomi üzerinden bölge barışını sağlamada artan rolümüzü daha iyi kavrıyoruz. Barışın yeşerteceğ­i hızlı büyüme ile bölgedeki zor günler de geride kalacak.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan “ekonomik kalkınmamı­zı el ele gerçekleşt­irdiğimiz ölçüde, karşılık olarak istikrarım­ızı teminat altına alarak dış aktörlerin menfi etkilerind­en muaf tutmamız mümkün olacaktır” diyor.

Sorunlu coğrafyada istikrar adası ülkeler arasında ilişkiyi ve iletişimi “dış aktörler” aracılığıy­la değil, doğrudan temin ettiğimiz ölçüde başarı geleceğine inanıyorum. Nitekim tam da bu formül gereği yine yollarda, Kuveyt yolundayız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye