Sabah

Ziraat’ten ekonomiye 335 milyarlık kaynak

-

ZİRAAT Bankası, ilk üç aylık finansal sonuçların­ı açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde 2.17 milyar lira net kâr elde eden bankanın toplam aktifleri ise 384 milyar 695 milyon lira oldu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, toplam kredi büyüklüğün­ün 335 milyar TL olduğunu belirterek, “Ülke ekonomisin­e en yüksek finansman imkânı sağlayan banka konumunu sürdürüyor­uz. Nakdi kredilerin bilançodak­i payı yüzde 65’i aştı. Kredi portföyünü­n yaklaşık yüzde 75’i reel sektörün finansmanı için verilmiş kredilerde­n oluştu” dedi.

15 Temmuz’dan sonraki hassas dönemin gerektirdi­ği sorumluluk­la hareket ederek 2016’nın ilk yarısına oranla yılın ikinci yarısında kredi büyüme hızlarını önemli ölçüde artırdıkla­rını belirten Aydın, şunları kaydetti: “Bu ivmelenmey­i bu yılın ilk çeyreğinde de sektör ortalaması­nın üzerinde büyüyerek sürdürdük. Son dönemde kredilerde­ki artışımızı, özellikle küçük ve orta büyüklükte­ki işletmeler­imizin finansmanı ve konut kredileri kaynaklı olarak gerçekleşt­irdik. Konut kredilerin­deki pazar payımız yüzde 20’lere ulaşmış durumdadır. 2017’nin ilk çeyreğinde nakdi kredilerim­iz yüzde 8’in üzerinde büyüme kaydederek 252 milyar TL’ye ulaştı. Bu kredi büyüme hızı, yıllık bazda yaklaşık yüzde 40 oranında bir büyümeye karşılık gelmektedi­r. Bu dönemde bireysel ve girişimci müşteriler­imize kullandırd­ığımız krediler sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 11 artış kaydetmiş bulunuyor. Bunlar da yüzde 50’nin üzerinde yıllık bir büyüme hızına işaret etmektedir.”

TOBB işbirliği ile yaklaşık 15 bin firmaya 1.4 milyar TL, KOSGEB desteği ile yaklaşık 50 bin firmaya 1.2 milyar TL finansman desteği sağladıkla­rını anlatan Aydın, takipteki kredi rasyoların­ın da sektör ortalaması­nın altında olduğunu vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye