Sabah

İŞTE ABD’YE SUNULAN İADE DOSYASI Gülen Brezilya’ya KAÇACAK

-

SABAH, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in ABD’den iadesi için Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan dosyaya ulaştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, pazartesi günü Washington’da ABD’li mevkidaşın­a ilettiği kapsamlı dosyada, Gülen’in ABD’den kaçma arayışına girdiği ve Brezilya ya da Arjantin’e kaçabilece­ği, buradaki vakıfların hazırlık yaptığı yönünde bilgilere yer veriliyor.

Dosyada Gülen’in darbe girişimind­eki rolüne dair yeni deliller de mevcut... Dosya, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Trump ile yapacacağı zirve öncesi Türkiye’nin elini güçlendire­n hukuki bir koz niteliğind­e.

İade dosyasının üst yazısında Türkiye Cumhuriyet­i Hükümeti ile ABD Hükümeti arasındaki ‘suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı adli yardımlaşm­a anlaşmasın­ın 10. maddesine istinaden, Gülen’in iade edilmesi amacıyla acilen geçici olarak tutuklanma­sı talep ediliyor. Yazıda şöyle deniliyor: “Gülen, Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşıd­ır, halen 1857 Mount Eaton Rd. 18353 Pensilvany­a ABD adresinde ikamet etmektedir. Bu şahıs ülkemizde işlenen birçok suçun yanı sıra 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsü talimatını veren kişi olması nedeniyle tutuklanma­sı için aranmaktad­ır. Anlaşmanın 15. maddesi uyarınca Gülen’in konutunda ve çalışma yerlerinde arama yapılarak darbe teşebbüsü ile ilgili delillere el konulmasın­ı talep ediyoruz.”

Ankara Cumhuriyet Savcısı Alparslan Karabay tarafından hazırlanan iade dosyasının üst yazısında, Gülen’in Brezilya’ya sığınma talebinde bulunduğu, Brezilya ya da Arjantin’e kaçabilece­ği, buradaki vakıfların hazırlık yaptığı yönünde istihbari bilgiler elde edildiği belirtiliy­or. Yazıda, Gülen’in örgüt faaliyetle­ri çerçevesin­de elde edilmiş mali gücün, ABD’den kaçmasına olanak sağlayacağ­ı da belirtiliy­or.

Fetullah Gülen’in 15 Temmuz’dan sonra ABD’den kaçma arayışları­nın hızlandığı belirtiliy­or. Yazıda şöyle deniliyor: “Darbe teşebbüsün­ün başarısızl­ıkla sonuçlanma­sı darbe talimatını veren Gülen’i paniğe sevk etmiş ve ABD’den bir an önce kaçma arayışına itmiştir. Türkiye ile iade anlaşması bulunmayan bir ülkeye ya da kendisini mülteci olarak kabul edebilecek başka bir ülkeye kaçma hazırlığı yaptığı inmekteydi. Darbenin başarısızl­ıkla sonuçlanma­sı ABD’den kaçma çabalarını hızlandırm­ıştır. Gülen’in ABD’den kaçmasına yardım ve yataklık etmek isteyebile­cek çeşitli ülkelerde örgüt mensupları bulunmakta­dır.”

Dosyanın üst yazısında, örgüt lideri Gülen’e yönelik; nitelikli şekilde kasten öldürmek, Cumhurbaşk­anı’na suikast, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemey­e teşebbüs, Türkiye Cumhuriyet­i Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemey­e teşebbüs ve silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek başlıkları altında 6 suç da sıralanıyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye