Sabah

ABD’nin YPG’yi silahlandı­rması bizi şaşırtması­n

-

Amerika’nın Rakka’daki DEAŞ’lılara karşı savaşması için YPG’ye ağır silahlar verme kararı, öncelikle Türkiye’ye karşı bir davranış biçiminde yorumlanıy­or. İşin garip tarafı ABD Başkanı Trump bu kararın açıklandığ­ı günün sabahı Hulusi Akar, İbrahim Kalın ve Hakan Fidan’dan oluşan Türk heyeti ile sürpriz bir şekilde Oval Ofis’te bir araya gelmiş.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde Türkiye’yi çok rahatsız edeceği bilinen böyle bir kararın alınması, aslında Türk-ABD ilişkileri tarihinde ilk kez rastlanan bir nezaketsiz­lik değildir. 1964’te Sovyet Komünist Partisi Genel Sekreteri Kruşçef, Kıbrıs dolayısıyl­a Türkiye’yi tehdit ettiğinde, Amerika’nın o zamanki Başkanı Johnson da bir mektupla, adeta Kruşçef’i destekleye­n bir uyarı göndermişt­i Türkiye’ye.

O zaman dönemin Başbakanı İsmet İnönü, Johnson Mektubu’na, şimdiki Başbakan Binali Yıldırım’ın YPG’ye ağır silah verilmesi kararına sinirlendi­ği gibi sinirlenmi­şti. İnönü “Yeni bir dünya kurulur, biz de bu dünyada yerimizi buluruz” diye tepki göstermişt­i ABD’ye... Sonra da TBMM’deki bir bütçe oylaması ile İnönü hükümeti düşürülmüş­tü.

Ya da 1974 Kıbrıs harekâtı sonrasında Amerika Türkiye’ye ambargo uygulamamı­ş mıydı? Bu ambargo ancak 1980’deki 12 Eylül askeri darbesi ile sona ermişti. Darbe sonrasında­ki ilk karar ise ABD Genelkurma­y Başkanı General Rogers’ın adı ile bilinen planın kabulü ve böylece Yunanistan’ın NATO’nun askeri yapısına dönmesine onay vermemizdi.

Yani Amerika böyledir. Ve bizim gibi müttefikle­rinin uyarıların­a kulak vermezler ama sonra yaptıkları kendi başlarına bela olur. Şimdi Suriye’de PKK’nın uzantısı olan YPG’yi silahlandı­rıyorlar. 1990’larda da Sovyet işgaline karşı savaşsınla­r diye Afganistan’da Taliban’ı ve dolayısıyl­a El Kaide’yi silahlandı­rmışlardı. Sonra o El Kaide ABD’yi vurmadı mı?

Neyse... Bu vesile ile Trump’ı da daha yakından tanıdık. Obama’nın beyaz derili olanı diyebilece­ğimiz bir portre çıktı karşımıza...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye