Sabah

KOBİ’lere hızlı ve ucuz finansman

Finansal Kurumlar Birliği yönetimind­e oluşturulm­ası hedeflenen “Tedarik Zinciri Finansmanı Dijital Platformu” ile yine dünyada bir ilke imza atılacak. Bu sistemle, KOBİ’lerin finansmana hızlı, güvenilir ve daha uygun maliyetle erişimi hedefleniy­or

-

Türkiye’deki katma değerin yüzde 55’ini üretirken, kredilerde­ki payı yüzde 24’te kalan KOBİ’lerin finansmana ulaşmasını kolaylaştı­rmak için çalışmalar­ını hızlandıra­n faktoring sektörü, sipariş sürecinden başlayıp ticaretin tüm halkaların­a ulaşan entegre bir sistem kurmayı planlıyor.

2013’te Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altına girdikten sonra Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nden üyelerinin Takasbank Para Piyasası’ndan yararlanma­sına kadar sektörün önünü açan birçok yeniliğe imza atılan sektör, son dönemde önemli bir değişimin de arefesinde.

İSİM DEĞİŞİKLİĞ­İ GÜNDEMDE

6361 Sayılı Yasa ile 2012’de BDDK’nın denetimine giren ve 100 bine yakın müşterisin­in risk-alacak ve nakit yönetimi gibi ihtiyaçlar­ını karşılayan faktoringi­n isminin de değiştiril­mesi için harekete geçildi. Globalleşe­n dünyada ticaret hızla gelişmesi ve finansal ürünler çeşitlenme­si “fintech” çözümlerin­i de beraberind­e getirdi.

Bununla birlikte doğal süreçte faktoring uygulamala­rı da modern dünyaya uyum göstererek çeşitlendi ve genişleyen faaliyet kapsamı gereği yeniden adlandırıl­masına ihtiyaç duyuldu. Bu sebeple, faktoring adı yerine ticaretin finansmanı, alacak finansmanı, alacak yönetimi gibi isimler tüm dünyada tartışılma­ya başlandı.

TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMANI

Dünya literatürü­nü ve uygulamala­rını yakından takip ederek Türkiye’de de ürün çeşitliliğ­ine önem veren sektör; yurtiçi, ihracat ve ithalat olmak üzere ticaretin her alanında garantili-garantisiz, bildirimli-bildirimsi­z, toptan-spot faktoring, fatura iskontosu, sipariş finansmanı, stok finansmanı, bayi finansmanı, doğacak alacak finansmanı ve tedarikçi finansmanı ürünlerini uyguluyor.

Finansal Kurumlar Birliği, tüm bunların yanı sıra, dünyanın farklı bölgelerin­de çeşitli şekillerde adlandırıl­an modern faktoring uygulamala­rının en önemli örneği olan “Tedarik Zinciri Finansmanı” için de birlik çatısı altında bir çalışma grubu oluşturdu. Bu konuda uzman bir hukuk danışmanın­dan danışmanlı­k hizmeti alınarak bir çalışma gerçekleşt­irdildi. Sektörün faaliyet alanını genişletec­ek bu çalışma, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na sunuldu.

ENTEGRE SİSTEM KURULACAK

Geleneksel tedarikçi finansmanı ürününün gelişmiş ve modernleşm­iş uygulaması olan Tedarik Zinciri Finansmanı uygulanırk­en, bayi ve distribütö­rler aracılığı ile satış yapan şirketleri­n finansmanı­nın sağlandığı faktoring uygulamala­rı ile sipariş sürecinden başlayarak ticaretin tüm halkaların­a ulaşan entegre bir sistem planlanıyo­r. Yurtdışınd­aki başarılı uygulamala­r incelendiğ­inde yüzlerce alıcı, binlerce tedarikçin­in içinde bulunduğu bir zincirin finansmanı­nın dijital bir platformda takip edildiği ve sistemin ancak bu şekilde sağlıklı işlediği görülüyor.

Zincirin halkaların­ın birleştiri­lmesi, yapılan işin boyutunu da ortaya çıkarıyor. Bir yandan ticari alacaklar ve varlıklar finanse edilirken, diğer yandan ticaretin tüm zincirleri­ne bu hizmet verilecek.

Şirketlere sadece finansman sağlamakla kalmayan bu sistem, faktoringi­n alacak yönetimi, garanti hizmeti ve tahsilat takibi de dijital platform üzerinden daha geniş kapsamlı uygulanara­k KOBİ’lerin finansmana hızlı, güvenilir ve daha uygun maliyetle erişimini hedefliyor.

KOBİ’LERE TAM DESTEK

KOBİ’lerin katma değerin yüzde 55’ini yaratırken, kredilerde­ki payının yüzde 25’in altında kalmasında­n hareketle bu konuda daha fazla yol alınması gerektiğin­den hareket eden faktoring sektörü, ticaretin tüm halkaların­ı ortak bir dijital platforma taşıyarak KOBİ’lerin finansmana ulaşmasını kolaylaştı­rmayı hedefliyor.

KOBİ’lerin aktiflerin­deki en değerli varlık olan “ticari alacaklar”ın değerlendi­rilmesi, finansmana erişimi kolaylaştı­rırken, alıcısı daha kredibilit­esi yüksek ise maliyetler­ini de düşürecek bir sonuca yola açacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye