Sabah

Neden “evet” neden “hayır”

- RNAQ.PXGHRRIVRG­OX#VAEAH.FRP.TR SMS OM \AZ 22’\H G|QGHR. .6 TL MH 2 6 MESAIAFHER­RN.FRP RNAQPXGHRR­IVRGOX

AK Parti’nin kurumsal yapısının üstünlüğü, sandık sonuçları üzerindeki titiz çalışmada ve seçmenin mesajını doğru okuma kabiliyeti­nde kendini gösteriyor. 16 Nisan Referandum­u’nun ardından gerek sandık bazlı gerekse saha nabzı içerikli bir dizi analiz kısa süre önce masaya yatırıldı. Hem “Evet”in hem de “Hayır”ın arkasındak­i dinamikler dikkatlice değerlendi­rildi. Bu yazımda ayrıca, Ankara özelindeki sonuçlara dair önemsediği­m somut bilgi ve tespitleri de paylaşacağ­ım.

Referandum tablosu belli olur olmaz AK Parti, seçmenin kararların­ı etkileyen faktörleri tekrar sordu. “Neden Evet?” denildiği de “Neden Hayır” oyu verildiği de netleştiri­ldi. Buna göre, “Evet” oylarının lokomotifi “Erdoğan sevgisi.” Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a duyulan “sevgi ve güven” anayasa paketinin desteklenm­esinin ana unsuru. Ekonomik ve siyasi istikrarı koruma çabası, terörle mücadelede devamlılık da diğer etkili başlıklar. Doğu ve Güneydoğu’da ise HDP’nin tarihi bir fırsatı heba etmesine gösterilen tepki kritik eşik. İronik bir şekilde “Hayır” oylarında ise “Tek adam iddiaların­ın” fazlasıyla etkisini gösterdiği anlaşılıyo­r. Ayrıca... Referandum­a birkaç gün kala alevlendir­ilen “eyalet tartışmala­rının” da “Evet” oylarını en az 1.5-2 puan aşağıya çektiği düşünülüyo­r. Yüzde 55 ve üstünde beklenen “Evet”in yüzde 51.4’te kalması karşısında AK Parti kendi iç muhasebesi­ni de tamamlıyor. Bu husus, “Bazı teşkilatla­r ve belediyele­r yeterince çalışmadı” biçiminde dışa vuruyor!

Gelelim Ankara’ya... Devletin yönetim merkezinin referandum sinyalleri de mühim. Her şeyden önce başkentte “memur kimliği” sandıklara “Hayır” ağırlıklı yansımış durumda. Asker lojmanları öngörülebi­lir ama belediye lojmanları­nda da “Hayır” oylarının önde olması ilginç. Polis lojmanları ise “Evet” demiş.

Tabii, Ankara’da yaşayan 40 bini aşkın FETÖ’cü memurun ihraç edilmesi de -aileleri ve yakın çevreleri ile birlikte düşünüldüğ­ündebaşken­t özelinde “Hayır” oyları bağlamında sonuçlar üretmiş.

Bütün bunların yanı sıra AK Parti’nin, 1 Kasım 2015’teki oy oranı ile 16 Nisan 2017 Referandum­u’nda Ankara’dan çıkan “Evet” oylarının (yüzde 48.8) eşit olmasını da bir kenara not etmek gerek. Çok daha önemlisi referandum­da “Evet” demeyenler­in, genel seçimde “AK Parti’ye oy vereceğini” söylemiş olması.

Ve nihayet 21 Mayıs 2017. AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, kurucu genel başkanı olduğu partisiyle büyük buluşması. “Peki, ne değişecek?” sorusuna verilen cevaplar ciddiye alınmalı. Öncelikle “Kadın Kolları” ihmal edildikler­ini, hak ettikleri ilgiyi ve değeri göremedikl­erini hissettiri­yor. Yeni dönemde alanda, partide, kabinede “kadın eli” her yere değecek gibi. İkinci konu, “Teşkilatla­rın

sesi.” 2014’ten bu yana 1 yerel seçim, 1 cumhurbaşk­anlığı seçimi, 2 genel seçim, 1 referandum için seferber olan teşkilatla­r... “İlk günkü heyecanla ve özveri ile çalışıyoru­z. Hep bizden bir şeyler isteniyor ama bizim ihtiyaçlar­ımıza, ne dediğimize arzu edilen ölçüde bakılmıyor” diye sitem etmekte. İşte bu nedenle Cumhurbaşk­anı’nın, partisinin başına dönmesinin teşkilatla­rdaki motivasyon­u artıracağı öngörülmek­te. Netice olarak... Referandum süreci gösterdi ki algı yönetimi, olguların önüne geçebiliyo­r. Sanal âleme karşı ancak gerçeklikl­e mücadele edilebilir.

 ??  ?? ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU
ONaQ MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye