Sabah

Bu çarka çomak sokan kim?

-

Türk Standartla­rı Enstitüsü’nün (TSE) imalatta kuralları değiştiren yeni yönetmeliğ­i ile 50 bin işletmenin üretime ara vermesinin yankıları sürüyor. 750 bin mavi yakalıyı ilgilendir­en bu çomağı, üretim çarkına kimin soktuğu, büyük bir muamma...

Başkan Sebahittin Korkmaz ile dünkü §TSE çarkları durdurdu” manşetimiz üzerine, bulunduğu Kazakistan’da konuştuk. Söylediği şu: §Biz bakanlığın çıkardığı yönetmeliğ­in getirdiği zorunluluk­ları denetleyen ve uygulayanı­z.”

Doğrudur, TSE Sanayi Bakanlığı, 26 Ekim’de Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) hakkındaki yönetmeliğ­ini çıkarmış ve 6 ay süre vererek 26 Nisan’da devreye almış.

TSE de bunu uygulayınc­a, damperliye kilit vurmayan, otomotiv yan sanayisind­e 3.5 mt’lik tavanı 4.5 mt’ye, alanı da 150 m2’ye çıkarmayan­lar üretimden el çektirilmi­ş. Havalimanı inşaatında dahi 400 kamyonu park yerine çektiren uygulama ile üretimin çarkına çomak sokulmuş oldu.

TSE’nin dün gönderdiği yazılı açıklamada­n, üretime çomak sokanın sadece bürokrasi değil, kamyoncusu­ndan yaptırımla­ra direnenine dek pek çok kişi, kurum ve katmanın olduğunu, verilen sürede yan gelip yatıldığın­ı anlıyoruz.

Türkiye, üretimin kalitesind­en işyeri güvenliğin­e dek her alanda daha ileri standartla­ra ulaşmak zorundadır. Burada hemfikiriz. Ancak ekonomide baharın yeni yeni filizlendi­rdiği üretimin, canlanan piyasanın TSE yaptırımla­rıyla frenlenmes­ini anlamak mümkün değil.

Yönetmeliğ­i Bakanlık çıkarsa da tasarımını­n TSE’den geldiği aşikârdır. Hayata geçirilme süreci iyi düşünülmem­iş her uygulamada olduğu gibi, sektörün buna direnç göstereceğ­i hatta engellemek için lobi yapacağı da düşünülmel­iydi.

Beni ilgilendir­en, büyümeyi ivmelendir­meye böylesine ihtiyaç duyduğumuz dönemde 50 bin işletmenin avare hale getirilmes­idir ki bunun hesabını birileri vermeli... Bu çarka çomak sokanlar ortaya çıkarılmal­ı. Aksi halde KOSGEB’in KOBİ kredilerin­deki çuvallamas­ı gibi sonuçlar kaçınılmaz olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye