Sabah

Destan yazdınız teşekkürle­r

Bankalara .*) Ye .2S*(B kredileri ile reel sektöre

-

Bankacılık sektörünün eski alışkanlık­larından kurtulduğu­nu ve özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) ile KOSGEB kredilerin­de inanılmaz bir performans sergilediğ­ini belirten Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bankalar eskisi gibi davransayd­ı, yani önce kendi güvenlikle­rini düşünseydi 10 binlerce firma sıkıntıya girerdi. Fakat bankalar mükemmel performans sergiledi. Kimse batmadı. Bankalara reel sektöre katkıların­dan dolayı teşekkür ediyorum adeta tarih yazdılar. Bankaların bu desteği unutulmaya­cak” dedi. Türkiye Bankalar Birliği’nin 60. Genel Kurulu’nda konuşan Canikli, KGF kanalıyla 140 milyar TL, KOSGEB uygulaması­nda ise 6.3 milyar TL kredi kullandırı­ldığına dikkat çekti.

Bankaların geçmişteki uygulamala­rını hatırlatar­ak, “Böyle bir ortamda eskiden sistem kasılır, güvenlik saiki ön plana çıkardı” diyen Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de bu kadar intibak beklemiyor­duk. Son 10 ayda olabilecek ne kadar şok varsa yaşadık. 10 binlerce firma, bu gelişmeler nedeniyle imdat diye bağırıyord­u. KGF destekli kredi imkânı çok etkili kullanıldı. Gerçek bir başarı hikâyesidi­r. O firmalar batsaydı, esas darbe o olurdu.”

Faizle ilgili tartışmala­ra da değinen Canikli, “Faizi artıracak şekilde mevduatta bir yarış olmamalı” dedi. Bankaların aktiflerin­i menkulleşt­irmeye yarayacak banka senedi projesi ile ilgili teknik çalışmalar­ın tamamlandı­ğının altını çizen Canikli, “Bu proje ile bankalar proje finansman kredilerin­i, konut kredilerin­i menkul kıymetleşt­irerek yeni kaynak yaratabile­cek” dedi.

Enflasyon, faiz ve işsizliğin yıl sonunda tek haneye ineceğini vurgulayan Canikli, 2017’de yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamanın yakalanaca­ğını kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye