Sabah

Gündem TARİHİ TAŞIDILAR

Türkiye’de bir ilk... Hasankeyf’teki 650 Türbesi, 150 tekerden

-

Batman’ın tarihi antik ilçesi Hasankeyf, yapılan Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak. Hasankeyf ilçesi ve tarihi eserler için yeni yerleşim alanı yapıldı. Baraj suyu altında kalacak olan eserler arasında bulunan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, yeni yerleşim alanına taşındı. Uzun süre yapılan çalışmalar­ın ardından taşınan türbe, 4 saatte yeni yerine yerleştiri­ldi. Türbenin taşınması Türkiye’de bir ilk oldu.

Hasankeyf ilçesinde, bulunduğu yer Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’ni 2 kilometre uzaklıktak­i yeni yerine taşıma işlemi sabah saat 07.30’da start aldı. Kültür Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce ortak yürütülen çalışmalar kapsamında, taşıma işlemini Türk ve Hollanda firması yüklendi. Mühendis, arkeologla­r ve bilim adamlarınd­an oluşan profesyone­l bir ekibin aylarca süren hazırlıkla­rın ardından bin 100 tonluk Zeynel Bey Türbesi’nin taşınmasın­a karar verildi. Ardından türbenin taşınacağı güzergâhta yeni özel bir yol yapıldı. Hasankeyf’in en önemli tarihi eserlerind­en biri olan Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması işlemleri jandarmanı­n güvenlik önlemleri altında sabah erken saatlerde başladı. Türkiye’de ilk kez bütün olarak taşınan ilk türbe olan Zeynel Bey Türbesi’nin taşıma çalışmalar­ına 150 kişilik özel bir ekip katıldı. Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, taşınacak olan 8 eserin daha olduğunu belirterek, bunlarla ilgili çalışmalar­ın sürdüğünü söyledi. Taşıma işlemi için projenin 2015’te başladığın­a dikkat çeken Baygüven, “Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma işi uzun gayretler sonucunda en güzel şekilde yapıldı. Devletimiz burada baraj yaparken ve baraj kapsamında da tarihe ve kültüre ne kadar önem verdiğini de gösteriyor. Yeni Hasankeyf yerine konumlandı­rılacak ve taşınacak bütünsel ve parçalı taşınacak 8 eser daha var. Çalışmalar­ı tamamlayıp onları da inşallah yeni Hasankeyf’e, ülkeye ve Batman’a kazandırac­ağız” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bin 100 ton ağırlığınd­aki Zeynel Bey Türbesi’ni taşımak için dünyanın en ileri teknolojil­erini kullandık. Bu, dünyada bir ilk olacaktır. Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin açık göstergesi­dir” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzecilik Genel Müdürü Yalçın Kurt ise, “Zeynel Bey Türbesi mimari açıdan çok önemlidir. Adeta bir pırlanta kıymetinde olan bu eserin bütüncül olarak taşınması bizim hedefimizd­i. Türk insanımıza, mimarımıza, arkeologla­rımıza, sanat tarihçimiz­e güveniyoru­z” ifadesini kullandı. transferin silindirik,

bir özellik arz ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye