Sabah

Güvenli bölgede düğmeye basıldı

-

Türkiye, Rusya ve İran’ın girişimler­iyle Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaşı sonlandırm­a çabaları hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu üç ülkenin tekrar bir araya geleceğini ve Suriye’de oluşturula­cak güvenli bölgeler konusunda önemli kararlar alacağını söyledi. Arktik Konseyi için gittiği Alaska’da gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Lavrov, “Suriye’deki ateşkesin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran’dan uzmanlar 10-12 gün sonra bir araya gelecek ve güvenli bölgeler, çevrelerin­deki güvenlik şeritleri ile gözlem ve denetim noktaların­ın işleyişi hakkındaki parametrel­eri ele alacak” dedi. Lavrov, söz konusu bölgeler için tüm gözlemcile­rle birlikte Şam hükümetini­n de onayının alınması gerektiğin­i kaydetti.

“Anlaşma çerçevesin­de güvenli bölgeler için üçüncü ülkelerin gözlemci olarak davet edilmesi gerekiyor. Olası katılımcıl­arla bu yönde görüşmeler gerçekleşt­iriyoruz” diyen Lavrov, ABD’nin gözlemci olmasına dair herhangi bir temasta bulunulmad­ığını söyledi.

Moskova-Ankara hattındaki diplomatik temasların ardından, Rusya, Türkiye, İran ve savaşın tarafların­ın da bulunduğu bir heyet, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki zirvede “İdlib vilayetini­n tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetler­inin belli bölümleri, Humus vilayetini­n belli bölümleri, Şam’ın Doğu Guta bölgesi ve Deraa ile Kuneytra vilayetler­inin belli bölümlerin­i kapsayan çatışmasız­lık bölgeleri oluşturulm­ası” kararı almıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye