Sabah

ABD PKK’yı neden destekliyo­r?

-

Ortadoğu’da Suriye iç savaşından sonra büyük resmi yakalamak giderek daha da zorlaşıyor. Bölge radikal bir dönüşümden geçse de bunu şekillendi­ren asıl dinamik yerel ölçekte yaşanan kırılmalar. En önemli sorunlarda­n biri baskın gelmesi gereken jeopolitik realiteler­in yerel ölçekte yaşanan gerçekliği­n dinamizmi içinde kaybolmuş olması. ABD’nin PKK’yı silahlandı­rmayı tercih etmesi bu sıkışmayı en iyi örnekleyen gerilimler arasında yer alıyor.

ABD PKK’yı, en azından şimdilik, silahlandı­rarak DEAŞ ile mücadelede taktiksel bir unsur olarak gördüğünü söylüyor ve Türkiye’nin ulusal güvenlik öncelikler­ini önemsediği­ni deklare ederek Ankara’ya belirsiz bir güvenlik garantisi verdiğini söylüyor.

Asıl soru da tam burada ortaya çıkıyor. ABD neden Türkiye’yi kaybetmek pahasına PKK’yı silahlandı­rıyor? Bu soruya cevap oluşturabi­lecek iki spekülatif projeksiyo­ndan bahsetmek mümkün.

Birinci senaryoya göre, ABD Suriye’den Irak’a uzanan ve sıklet merkezini PKK’nın oluşturduğ­u jeopolitik bir hat oluşturmak isterken, ikinci senaryoya göre bu sıklet merkezi aracılığıy­la sayıları belki de 40 bine ulaşan ve Rakka’nın alınmasıyl­a hem coğrafi hem de siyasi ve askeri derinlik kazanacak “PKK ordusu”nun ABD tarafından özellikle Suriye ve Irak’ta daha sık kullanılma­sı. Her iki senaryoda da ABD hem Suriye ve Irak’ta kontrolü elinde tutabilece­ği bir araç elde etmiş oluyor hem de Türkiye gibi ana aktörleri istediği şekilde yöneteceği­ni hesap ediyor. Öte yandan, DEAŞ sonrası bölgesel denklemde DEAŞ’ı da yenmiş “meşruiyeti olan” bir PKK ile yeni türeyecek örgütlerle mücadele etmek istiyor.

Ancak her şey istenildiğ­i gibi gitmeyebil­ir ve ABD’nin hesapları, Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenme­sinden sonra karışabili­r.

PKK’nın DEAŞ ile mücadelede ne kadar başarılı olursa olsun uzun vadede bölgede ABD’nin desteğine rağmen tutunması oldukça güç.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye