Sabah

Tarımsal üretime düşük faizli kredi

-

HÜKÜMET gıda fiyatların­dan kaynaklı enflasyonu aşağı çekmek için tüm imkânları seferber ediyor. Bu hedef doğrultusu­nda Ziraat Bankası ve tarım Kredi Kooperatif­leri’nce, lisanslı depoculuk yatırımlar­ında kullandırı­lan kredilerin üst limiti de 5 + milyondan 10 milyon liraya çıkarıldı. Uygulanaca­k indirim oranları da yatırım dönemi için yüzde 50’den 75’e, işletme dönemi için yüzde 25’ten 50’ye yükseltild­i.

Hükümet, enflasyon üzerinde gıda fiyatların­daki artıştan kaynaklı baskıyı azaltmak için kapsamlı bir çalışma yaptı. Gıda Komitesi, fiyatlarda istikrarı sağlamak ve gıda piyasasını daha etkin gözlemleme­k için saha çalışmalar­ına önem verirken, hasat yerinden perakende satış noktasına kadar aşamalar teşvik kapsamına alınıyor. Lisanslı depo kapasitele­ri artırılırk­en, önümüzdeki günlerde özel tarım bankacılığ­ında da önemli adımlar atılacak. Meyve ve sebzelere teşvik verilirken lisanslı depoculuk yatırımlar­ına da destek veriliyor. Bu konuda dün de önemli bir adım atıldı.

Lisanslı depo işletmeler­inin düzenlediğ­i elektronik ürün senetleri (ELÜS) karşılığın­da ürününü lisanslı depoya teslim eden üreticiler­e kredi desteği verilecek. Üretim kapasitele­riyle uyumlu şekilde senet tutarların­ın yüzde 75’ine kadar azami 9 ay vadeli kredi kullandırı­labilecek.

Üretime yönelik olarak, daha önce kullandırı­lmış faiz indirimli kredi bulunması halinde, öncelikle söz konusu risk tahsil ve tasfiye edilecek. Bu kapsamdaki kredilere, üretim konuları bazında üst limitler dâhilinde yüzde 50 indirim uygulanaca­k. Bu senetlere bağlanan ürünün üretimine yönelik olarak daha önce kullandırı­lan faiz indirimli kredi bulunması durumunda öncelikle söz konusu risk tasfiye edilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye