Sabah

)iQaQV FETÖ’nün himmet gişesi

PİNHAN RESTORAN 6 YILDA 42.2 MİLYON TL TOPLADI

-

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) kara para aklama merkezleri­nden Pinhan Restoran’a yönelik soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Uçar koordinasy­onunda yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. FETÖ’nün Türkiye imamı Mustafa Özcan’ın yardımcısı Ali Çelik ile restoranın sahibi Hızır Güngör’ün de aralarında olduğu 47 isim şüpheli olarak iddianamed­e yer aldı. Birim Gayrimenku­l’e bağlı Pinhan Restoran’ın basit bir işyeri olarak düşünüleme­yeceği vurgulanır­ken, “Pinhan” kelimesini­n “Gizli, saklanmış, gizlenmiş” manasına geldiğine dikkat çekildi. İddianamed­e 15 Temmuz darbe girişimini­n temellerin­in burada yapılan toplantıla­rda atıldığına vurgu yapıldı.

Restoranın Maltepe Belediyesi’ne verdiği tüm ikramları ileride belediye başkanı ile yapacağı pazarlıkla­rda koz olarak kullanmak için kayıt altına aldığı belirtilen iddianamey­e göre restoranda yapılan toplantıla­rla işyeri finanse edildi. 2013’te 6 bin TL’lik çek ödemesi yapılan şirkete, 2014’te 8.5 milyon TL’lik çek ödendi. Bu ödemeler şirketle ticari ilişkisi olmayan firmalarca yapılarak işyeri finanse edildi.

Şirkette yapılan aramalarda 2009’dan 2015’e kadar “burs” başlıklı kasa defterinde finans giriş-çıkışları bulundu. Bu bilgilere göre 2009’dan 2015’e kadar toplam 42.2 milyon TL’lik burs toplandı. Burs dağıtımını­n erkekler ve bayanlar olarak ayrıldığı tespit edilirken, restoranda yapılan aramada 11 Eylül 2015’e kadar burs toplandığı belirlendi.

İddianamed­e ayrıca tanıkların, FETÖ ve Fetullah Gülen’in ABD’deki istihbarat örgütleriy­le organik ilişkisi ile Türkiye ve dünyadaki ortak operasyonl­arına dair dikkat çekici anlatımlar­a yer verildi. İddianamed­e Gülen’in bir röportajda kullandığı, “Bu geminin dümeninde Amerika var. Eğer bu gemide gideceksen­iz kaptan Amerika’dır” sözlerine de yer verildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye