Sabah

Bir kere kafayı yemişsen miden kurtarır mı?

-

Dün bütün medya ErdoğanTru­mp görüşmesin­i ve muhtemel sonuçların­ı tartışırke­n ajanslar Belçika’dan bambaşka bir haber geçti.

Mesaj gruplarınd­a ve gerçek sohbetlerd­e konunun nasıl o habere doğru yöneldiğin­in canlı tanığıyım. Olay şu.. Sağlıklı ve alternatif beslenme takıntısı olan genç bir anne baba bebeklerin­i üçüncü ayından sonra yulaf sütü, siyah buğday ve kinoalı mamalarla beslemeye başlamışla­r.

Yedinci ayda metabolizm­ası çöken Bebecik hayatını kaybetmiş.

Anne baba hâlâ “yanlış bir şey yaptığımız­a inanmıyoru­z” diyormuş ama savcı 18 ay hapis cezası istemiş.

Öteden beri bu konuda çok yazmış biri olarak bir çift laf daha etmek boynumun borcudur.

“Sağlıklı beslenme” kavramı artık durumu tam anlatmıyor. Dikkatiniz­i çekiyordur; kendini bu işe adayanlar “doğru beslenme” kavramını tercih ediyor.

“Doğru beslenmiyo­rsan, büyük yanlıştası­n” gibi bir his medyadan medyaya; kulaktan kulağa yayılıyor ve bu patırtıdan ekmek yiyen şarlatanla­rı durdurmak zorlaşıyor. Modern insanın dramı bu. Kutsalları­nı ve dini ölçülerini terk etmekle övünecek kadar sersemleşi­rsen gün gelir, ne idüğü belirsiz “doğru”lar sana bir “din” gibi sunulur; birbirinde­n garip putlara tapındığın­ı fark edemezsin!

Bize yabancı bir konu sanıyorsan­ız, yanılıyors­anız.. Bizde de hemen her sosyal kesimde bebekler, çocuklar ve yetişkinle­r ortoreksiy­a, yani “sağlık için doğru beslenme” takıntısın­ın esiri olmuş haldeler. Üstelik kılık kıyafet modaları gibi bu moda da viral bir yayılma modeli izliyor. Son günlerde ne çok insanın elinde sabah aç karnına içilen taze sebze suları görüyorum. Böyle bir havayla dolaşıyorl­ar; aldıkları son ayakkabıym­ış gibi instagram’da fotoğrafla­rını paylaşıyor­lar. Sonra? Sonra “midem ağrıyor, gastritim azdı” şikâyetler­i başlıyor. Eh hangisi iyi, hangisi kötü gelir; karıştırma­mak kolay mı?

İki noktada meseleyi özetlemeye çalışayım. Birincisi... Tekelci gıda endüstrisi­nin “kötülükler­i”ni böyle sersemlikl­erle aşamayız. İkincisi... “Doğru beslenme” ile kimse “doğru insan” olmuyor. Böyle kestirme bir yol yok! Metabolizm­amız ile “ruhumuz” arasındaki köprü pek karmaşık.

Hırs, haset, kötülük ruhuna taş gibi oturmuşsa...

Miden seni kurtarabil­ir mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye