Sabah

ABD karşıtı militan 36 yıl sonra serbest

-

ABD’DEN bağımsızlı­k isteyen Porto Rikolu paramilite­r örgüt Ulusal Kurtuluş Silahlı Kuvvetleri (FALN) üyesi Oscar Rivera’nın, 1981’de ABD’de isyana teşvik edici plan yapmaktan aldığı mahkumiyet sona erdi. Rivera, New York, Chicago, Washington ve Porto Riko’da 1970’li yıllarda ve 1980’lerin başında hükümet binalarına ve bankalara düzenlenen 100’den fazla saldırıyı üstlenen örgütün liderlerin­dendi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile baş başa ve heyetlerar­ası yaptığı görüşme dünya basınında geniş yer buldu. Daha önce Beyaz Saray’da ağırladığı veya telefonla görüştüğü liderlere soğuk davranması­na rağmen Trump’ın Erdoğan’ı kapıda karşılayıp ardından da arabasına kadar samimi şekilde uğurlaması hakkında “Sıcak karşılama” yorumları yapıldı. Trump’ın referandum zaferinden sonra Erdoğan’ı arayarak tebrik ettiğini de hatırlatan dünya basını, iki liderin arasının zaten iyi olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın önde gelen yayın kuruluşlar­ı ayrıca Erdoğan ile Trump arasındaki zirvenin ABD’nin Suriye’de terör örgütü YPG’ye verdiği destek ve FETÖ liderinin iadesi noktasında henüz somut adımlar atmaması nedeniyle çok soğuk bir havada geçmesinin beklendiği­ni, ancak iki liderin tüm anlaşmazlı­klara karşın özellikle askeri ve ekonomi alanındaki işbirlikle­ri konusunda çok olumlu bir tavır içinde oldukların­ı belirtti. Haberlerde Erdoğan’ın terör örgütü YPG konusundak­i tavrını net bir şekilde ortaya koyduğu kaydedildi. İşte öne çıkan haberler:

ABC News: Trump ve Erdoğan, ABD’nin Kürtleri silahlandı­rma kararına rağmen ipleri koparmadı. İki lider, askeri ve ekonomik alanda işbirliğin­i yeniden kurma kararı aldı.

Voice of America: Trump, Erdoğan’ı “Türkiye ile ilişkileri­miz bozulmaz” diyerek hoş karşıladı.

Los Angeles Times: Fikir ayrılıklar­ına rağmen yeni dönem.

New York Times: Gerginliği bir yana bırakan Trump, terörle mücadelede Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı bir müttefik olarak övdü.

Washington Post: Trump, Türkiye’nin DEAŞ ve PKK ile mücadelesi­ne destek vermekte kararlı. Trump, Türk lidere övgü yağdırdı.

Bloomberg: Bu ziyaret YPG gerginliği­ne rağmen iki ülkenin birlikte çalışmaya devam edeceğini gösterdi.

Jerusalem Post (İsrail): Trump ve Erdoğan görüşmesi, iki ülke arasında gerilen tansiyonu yatıştırdı. Trump, Türkiye ile iyi ilişkileri­n bu görüşmeden sonra her zamankinde­n daha iyi olacağını söyledi.

BBC (İngiltere): İki lider arasında sıcak görüşme geçti. Ancak ilişkileri güçlendirm­e kararların­a rağmen Erdoğan, ABD’nin YPG’ye verdiği desteği hiçbir zaman kabul etmeyecekl­erini gösterdi.

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan ile Trump arasındaki buluşmayı, “Bugün ikisi arasında kavga patlak verir mi?” diyerek haberi manşete taşıyan Alman Bild gazetesi, iki lider arasındaki samimiyet karşısında çılgına döndü. Büyük bir umutla basın toplantısı­nda olay çıkmasını veya en azından Trump’ın Erdoğan’a, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e davrandığı gibi soğuk yaklaşması­nı bekleyen Bild, çareyi haberi manşetten kaldırmakt­a ve başlığı değiştirme­kte buldu. Bild bu kez, “DEAŞ ile mücadelede omuz omuza” başlığını kullandı.

 ??  ?? Oscar Rivera
Oscar Rivera

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye