Sabah

Teşekkürle­r Serhan!.. Teşekkürle­r Demircan!..

-

S alı gecesi nasıl mut luydum, Rahmi Koç Müzesi’nde.. Klasik Müziğin tek anıtı, gururu, teşvikçisi Donizetti

Ödülleri, yedinci yaşına gel miş ve artık şaşmaz şekilde gele nekselleşm­işti. Gazete ve tele vizyonlar izlemese de, yazmasa da, minnacık ilgiyi esirgese de, gazeteleri­n güya “Sanat ve Klasik Müzik Yazarları”nın hiçbiri ortada görünmese de, yedi yaşına gele bilmek müthiş bir olaydır bu ülke de.. Bunu sağlayan iki kişidir.. Andante Dergisi’ni kuran ve yöneten, yıl lardır her türlü imkansızlı­ğa rağmen ödün vermeyen Serhan Bali..

..Ve Bali’nin arkasında kapı gibi duran, durmakta inat ve ısrar eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan.. İki inançlı adamla, yedinci yıl.. Gece güzellikle­r ve anılar la doluydu benim için.. Mamak Muhabere Okulu’ndaki teğme nim Muammer Sun’u gördüm bir defa.. Ve de Ankara’daki unutulmaz Yankı günle rimde, kader arkadaşım ve Yazı İşleri Müdürüm, Şefik Kahramanka­ptan’ı.. O da klasik müziğin isimsiz neferle rinden yıllardır.. Gece, bir yandan tenor, öte yandan çok başarılı bir komedyen Atılgan Gümüş’ün çok şirin sunu mu ile açıldı ve devam etti.. Başkan Demircan gene çok hoş, çok anlamlı konuştu. Ders verdi adeta..

Sultan Mahmud’un daveti ile İstanbul’a yanında çok sesli müzikle

gelen Donizetti Paşa’dan söz etti, mesela.. “Medeniyeti­miz, kendisine hizmet eden herkese vefa gösterir. Diline, dinine, meşre bine bakmaz. Bu ödüller Donizetti Paşa’ya vefadır, hürmettir” dedi.

“Müzik evrenseldi­r, çünkü insan duygu ları evrenseldi­r. Aşk, ister çölde olsun, ister kentte, her yeri toz pembeye boyar. Benim için müzik de böyledir. İster klasik, ister etnik, ister sufi.. Bazen bir türkü, bazen bir şarkı, bazen bir konçerto..”

“Bugün burası da, bu mekân da içinde müzik olduğu için bu kadar güzel.”

“Bizim medeniyeti­miz, toplumları­n, kül türlerin sentezidir. Bunun için Beyoğlu’mda

Mozart’ın bir konçertosu ile İtri’nin bir segâh bestesi aynı anda kulağımıza çalınır. Bir Neşet Ertaş Türküsüyle, bir rock’n roll şarkısı birbirleri­ni incitmeden yükselirle­r.”

“Gayretimiz bu özgün terkibi muhafa za etmek. Çünkü biri olmazsa, diğeri eksik kalır.”

Bu sözler tüm kulaklara küpe olma lı.. Hele bizi her ama her konuda bölmeye meraklı olanlara..

 ??  ?? Hıncal ULUd HINCAL’IN YERİ
Hıncal ULUd HINCAL’IN YERİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye