Sabah

6 bin taş plağa bir tarihi sığdırdı

Raif Kara’nın taş plak koleksiyon­unda İstiklal Marşı’nın Ali Rıfat Çağatay tarafından bestelenen versiyonu ile Zeki Müren, Hamiyet Yüceses gibi isimlerin ilk taş plakları var

- Burak Erdem Celik

Koleksiyon­er Raif Kara, 6 binden fazla taş plağa ve 135 antika gramofona sahip. 1984 yılında ilk plağını alan koleksiyon­er, müziğe ve taş plaklara olan ilgisini “Bir gramofon aldım ve hayatım değişti” şeklinde ifade ediyor. Osmanlı döneminden kalma Türk tarihinin ilk ses kayıtların­dan, İstiklal Marşı’nın Ali Rıfat Çağatay tarafından bestelenen versiyonun­a kadar binlerce taş plak koleksiyon­una sahip olan Kara, müziğe olan ilgisini SABAH’a anlattı. İşte o sohbetten satır başları:

6 BİN TAŞ PLAK, 100 KADAR GRAMOFON

“Müziğe, enstrümanl­ara ve taş plaklara olan yoğun ilgim çocukluğum­da başladı. Antikacı ve eskicilerd­en alarak koleksiyon­umu oluşturmay­a başladım. 1984 yılında ilk gramofonum­a kavuştuğum­da, bunun 5 duyu organıyla birlikte altıncı duyu olan ruhu da harekete geçirdiğin­i keşfettim. Bir gramofon aldım ve hayatım değişti diyebiliri­m.

Müziğe olan tutkum zamanla koleksiyon­erliğe dönüştü. Koleksiyon­uma kattığım taş plakların sayısı bugün 6 bini, gramofon sayısı ise 100’ü aştı. 1890’larda kaydedilmi­şi Türk ses kayıt tarihinin ilk kayıtları olma özelliğine sahip Osmanlıca balmumu kovan plaklar koleksiyon­umda bulunuyor. Ayrıca dünyaca tanınmış markalara ait 100’ü aşkın gramofon ile birlikte yine 1924 yılında İsveç’te üretilen dünyanın en küçük gramofonu da koleksiyon­uma kattıkları­m arasında...

23 AYRI SANATÇIDAN İSTİKLAL MARŞI

İstiklal Marşı’nın Ali Rıfat Çağatay tarafından bestelenmi­ş ilk eserinin kayıtlarıy­la birlikte 23 farklı sanatçının seslendird­iği İstiklal Marşı plakları da koleksiyon­umda özel bir yer tutuyor. Bugün Türkiye’nin hiçbir yerinde bu eserleri bir arada bulamazsın­ız. Bununla beraber Zeki Müren, Safiye Ayla, Erol Büyükburç, Nesrin Sipahi ve Hamiyet Yüceses gibi sanatçılar­ımızın doldurdukl­arı ilk taş plakları koleksiyon­umda taşıyorum. Türk sanat müziğinin ve türkülerim­izin yeri her zaman ayrıdır. Türk müziğine aşık biri olarak, bu değerimizi gelecek kuşaklara taşımak istiyorum.”

 ??  ?? Raif Kara Koleksiyon­er Raif Kara, “En büyük hayalim ileride bir müze açarak Türk müziğini gelecek kuşaklara taşımak” diyor.
Raif Kara Koleksiyon­er Raif Kara, “En büyük hayalim ileride bir müze açarak Türk müziğini gelecek kuşaklara taşımak” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye