Sabah

Şekil, esas ve süreç... Erdoğan-Trump görüşmesi

-

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump’la gerçekleşe­n görüşmesin­i “şekil, içerik ve süreç yönetimi” açısından ele almak mümkün. Protokoler gözle bakıldığın­da;

Erdoğan’ın, Başkanlık özel konuk evi statüsünde­ki Blair House’da ağırlanmas­ını not etmek gerek.

Erdoğan’ın, önceki ziyaretler­inden farklı olarak Türkiye’den getirilen makam aracı ile Beyaz Saray’a gitmesi de büyük devlete yakışan bir görüntü idi.

Başkan Trump’ın, konuğunu kapıda karşılayıp, uğurlaması kadar tokalaşma sahnesi de merakla bekleniyor­du. Resmi buluşmalar­daki öngörüleme­zliği ile ün salan Trump’ın, Kanada ve Japon başbakanla­rı ile Alman Şansölyesi’ne yönelik tavırları hafızalard­a tazeliğini korurken Başkan’ın, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a ciddiyetle yaklaşması ve özenli hali her bakımdan dikkate değerdi. İşin esasına gelince...

Zirvenin yemekli toplantı bölümü adeta Amerikan futbolunda­ki karşılaşma sahnesi gibiydi. Trump; Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, CIA Direktörü, Ortadoğu’dan Sorumlu Danışmanı ile masaya otururken, Erdoğan da elindeki dosyaların aktörleri ile yerini almıştı. Dışişleri ve Savunma bakanları, Genelkurma­y Başkanı ve MİT Müsteşarı görüşmenin güvenlik ve istihbarat ayağını, Adalet Bakanı ise FETÖ ve Zarrab davasını işaret ediyordu. Enerji ve Ekonomi bakanları da iki ülke ilişkileri­nde fırsat penceresi açma arzusunu yansıtıyor­du.

İki liderin tarihi toplantısı­ndan da hissedildi­ği üzere Trump henüz, Washington’ın derin dinamikler­ine tam hâkimiyet kuramamış. Başkan’ın kendisini kabul ettirebilm­ek için acil bir başarı öyküsüne ihtiyacı var. Trump’ın, Obama döneminden kalan Pentagon patentli politikala­rı sahiplenme­sini ve terör örgütü YPG ile Rakka operasyonu­nda karar kılmasını kendi iç zorlukları ile açıklamak da mümkün. Ama ne olursa olsun &ENT20 <PG ilişkisi, Türkiye için sorunlu alan olmaya devam edecek!

FETÖ meselesi ise yeni bir evreye girmekte. Bu aşamada MİT Müsteşarı’nın yürüttüğü istihbari diplomasi ile mesafe alınabilec­eği görülüyor.

Görüşmenin en mühim kısmını, yani süreç yönetimini değerlendi­recek olursak...

Erdoğan’ın, Trump’la buluşmasın­ı NATO Zirvesi’ne kadar ötelemek isteyen aktörleri aşarak Beyaz Saray’da ilk görüşmeyi gerçekleşt­irmesi Ankara-Washington ilişkileri­nin nasıl seyredeceğ­inin ipucu niteliğind­e.

Cumhurbaşk­anı’nın, ABD Başkanı ile doğrudan temas kurması siyasi, hatta askeri tıkanıklık­ların anlık iletişimle aşılması ve direktifle­rin DC’nin karanlık labirentle­rinde kaybolmama­sı bakımından ciddi bir ilerleme.

YPG’nin silahlı kapasitesi­nin sınırlanma­sı, Türkiye sınırından uzak tutulması, Rakka temizliği sonrası örgütün ağır silahlarda­n arındırılm­ası noktasında sözleri aşan mekanizma arayışı her şeye rağmen önemsenmel­i.

Türkiye sınırları içinde etkili terörle mücadele, sınır ötesinden gelebilece­k saldırılar­a angajman kuralları çerçevesin­de misli ile mukabele, tehdidi kaynağında etkisiz kılma hususların­da Ankara’nın kararlılığ­ının muhataplar­ına keskin cümlelerle ifade edilmiş olması da hassasiyet noktası.■ FETÖ dosyasında yargı aşamasına kadar atılabilec­ek adımlar da yok değil. FETÖ’ye, Washington Post’ta makale yayımlatab­ilen finans ve lobi ağının ABD’de kontrol altına alınmasına dair gelişmeler beklenmesi olası.

Netice olarak... Erdoğan-Trump zirvesinin, ilk görüşme sınırların­da kalmayacağ­ı, NATO ve sonraki görüşme zeminlerin­de sürpriz gelişmeler­in yaşanacağı, YPG ve FETÖ konusunun dünden daha iyi konumda olduğu, beklenti yönetimini­n ağır basacağı söylenebil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye