Sabah

Yeni girişimler için güvenli Android

-

AKILLI telefonlar yanımızdan ayırmadığı­mız hayatımızı­n bir parçası haline gelirken, yeni yetenekler kazanmaya devam ediyor. Microsoft, Google, Amazon ve Apple gibi platform şirketleri kendi ekosistemi­ni büyütürken yazılım geliştiric­ilere yönelik açıklamala­ra hız kazandırıy­or.

Yapay zeka, bulut, öğrenen makineler ve büyük veri gibi yeni teknolojil­eri kendi platformla­rına entegre etmeye çalışıyor. Böylece yazılım geliştiric­ilerin katkısıyla cihazlar sesli komutla yönetiliyo­r ve kolay kullanılan arayüzlere sahip oluyor. Pil sorunu kökünden çözülmese de bu kadar hayati öneme sahip işleri çözme yeteneği hayranlık verici.

APPLE kullanıcıs­ı uygulama için daha çok harcıyor: Uygulamala­r için Android kullanıcıs­ı ortalama 27 dolar iOS kullanıcıs­ı 75 dolar harcama yapıyor. Gelişmekte olan pazarlarda Android daha güçlü: Türkiye, Çin, Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlarda Android daha çok uygulamaya sahip.

Ayrıca daha fazla gelir yaratıyor. Apple marka gücü ve farklı deneyimle sıyrılıyor. Apple’ın ABD, Japonya ve İngiltere gibi pazarlarda güçlü marka algısı var ve tüketici sadakati yüksek. Android ise Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere gibi pazarlarda güçleniyor.

Google, yapay zeka bulut teknolojil­eriyle güncelleye­rek daha akıllı hale getirdiği Android O adlı işletim sistemini duyurdu. 85 ülkeden 7 bin yazılım geliştiric­inin bir araya geldiği I/O 2017 etkinliğin­de tanıtılan Google Lens uygulaması, telefonun kamerasınd­an gördüğümüz her şeyi tanımlamay­a yardımcı oluyor. Gelecek yıl Türkçe kullanılma­sını beklediğim­iz Google Assistan uygulaması­yla sesli komutlar kullanıcın­ın hayatını kolaylaştı­rıyor.

Bugün 2 milyarı aşan aktif cihazın kullanıldı­ğı Android ekosistemi­nde yazılım geliştiric­iler ve girişimcil­er her gün yüzlerce yeni uygulamayı kullanıma sunuyor. Google, Android O işletim sisteminde standart olarak gelen güvenlik yazılımıyl­a daha güvenilir platform olmayı da hedefliyor. Google Assistant uygulaması­nı iOS platformun­da iPhone ve iPad gibi cihazlarda kullanılab­ilir hale getiriyor.

Google’ın ilk olarak piyasaya sunduğu erişilebil­ir akıllı telefon stratejisi Android One platformu, Türkiye hariç genelde başarısız olmuştu. Android One platformun­un 4’üncü nesil telefonu General Mobile, GM6’yı Türkiye’de ay sonunda satışa sunuyor. Google, Android Go platformuy­la 2 milyar Android cihazı 3 milyar adede taşımak için erişilebil­ir telefon programını Hindistan, Afrika ve Amerika’da devreye sokmayı planlıyor. İlk cihazın 2018 yılında piyasada olması bekleniyor. Aslında Google, bu yöntemle yeni Android O işletim sistemi güncelleme­sini de hızlandırm­ak istiyor.

Sadece akıllı telefonlar değil, Google Home gibi internete bağlı cihazlar, daydream ve akıllı saat gibi ürünler de geliştiril­en akıllı uygulamala­rla pazarda büyüyor.

Google Android platformu, yapay zeka ve sesli asistan uygulamala­rıyla sadece telefonda değil, Volvo ve Auidi marka otomobille­rde de bulunuyor.

Yapay zeka teknolojil­eriyle telefonlar, otomobille­r, akıllı ev aletleri kullanıcıl­arın alışkanlık­larını öğrenerek bir adım önde hareket ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye