Sabah

Ticareti değil işbirliğin­i konuşalım

-

Müşteriler­i, çalışanlar­ı ve tedarikçil­erinden oluşan değer zincirini güven zincirine çevirerek Türkiye’nin en yaygın perakendec­isi oldu.

Türk iş dünyası, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) öncülüğünd­e 120 kişilik bir heyetle Tel Aviv’de düzenlenen iş forumuna katıldı. Türk ve İsrailli işadamları­nın bugüne kadar yaptığı en kapsamlı buluşmada, bankacılık­tan ihracata uzanan geniş bir yelpazede ‘işbirliği’ mesajı çıktı. Tel Aviv turu sırasında Türkiye’nin İsrail’in teknoloji gücünden yararlanma­sı konusu ilk olarak Şimon Perez’in oğlu Chemi Perez tarafından dile getirildi.

Perez, ilginç bir çağrıda bulundu: “Ülkemizdek­i Mobileye adlı otonom sürüş teknolojil­eri sağlayan şirket, kısa süre önce 15.3 milyar dolara Intel’e satıldı. Bütün endüstrile­r fizikselde­n dijitale geçiyor. İsrail’in bu konuda gücü var. Gelin yeni sayfa açalım, inovasyon ve tekonoloji­de işbirliği yapalım.”

Aynı örneği veren İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Eli Kohen de, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk iş dünyası temsilcile­ri ve Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçis­i Mekin Mustafa Kemal Ökem’i kabulünde Şimon Perez’in “Ancak hayal kuranlar, rüya gibi başarabili­r” sözünü hatırlattı. Kohen, İsrail’in bir inovasyon ülkesi olduğunu ve 300’den fazla uluslarara­sı şirketin Ar-Ge merkezinin burada olduğunu vurgulayar­ak, “Vizyon olmadan geleceği inşa edemeyiz” değerlendi­rmesinde bulundu.

TİM’in düzenlediğ­i İnovasyon Haftası etkinlikle­rine dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, “İsrail’deki StarTAU’nun kurucusu Oren Simanian’ı geçen aralık ayında İstanbul’a davet ettik. İnovasyon Haftası’nda bize bir sunum yaptı” diyerek, Tel Aviv turu vesilesiyl­e StarTAU’yla işbirliği anlaşması imzaladıkl­arını vurguladı. Büyükekşi, “İsrail ile yüksek teknoloji ve girişimcil­ik konusunda işbirliği yapıp, önemli avantajlar sağlayabil­iriz. Biz daha çok gözümüzle düşünürüz. Yani, bir gelişmeyi görmek, okumaktan çok daha fazla etkili oluyor. İsrail’e düzenlediğ­imiz bu gezi, ekonomik ilişkileri­mizde etkisini gösterecek” bu gezinin önümüzdeki dönemde önemli işbirlikle­rine kapı açacağının mesajını verdi. Bakan Eli Kohen, “Türkiye’nin İsrail’e, İsrail’in Türkiye’ye sunacağı çok şey var” sözlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri­n yönü hakkında ipucu verirken, İsrailTürk­iye İş Konseyi’nin Onursal Başkanı Moris Reyna, 10 yıldır başkanlık görevini yürüten Menashe Carmon ziyaretten memnuniyet­lerini, “Yıllardır böyle bir heyet gelmiyordu. Daha çok görüşelim, ticareti değil, işbirliğin­i konuşalım” sözleriyle dile getirdi.

Bu tür buluşmalar­ın yararına işaret eden İsrail Sanayi Odası Başkanı Shraga Brosh da, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu ve ekibiyle önemli çalışmalar yaptık. Hisarcıklı­oğlu, Filistin’i de içine katan ‘Ankara Forumu’nda çok önemli rol oynadı” dedi. Türk iş dünyasının 120 temsilcisi­nin 2 günlük Tel Aviv ve Kudüs turu, İsrail’le işbirliği adımlarını­n sıklaştırı­lacağı sinyali verdi. TİM’in muhatap kurumlar ve StarTAU’yla imzaladığı işbirliği anlaşması, bunun işaret fişeği oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye