Sabah

Zirvenin ardından Türkiye-ABD ilişkileri­nin geleceği

- burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

İki lider arasındaki samimiyeti­n fotoğrafla­ra yansıdığı Erdoğan-Trump görüşmesin­den ne elde edildi? Türkiye-ABD ilişkileri­nin geleceği açısından kritik olan soru budur. Her şeyden önce Erdoğan ve Trump’ın kimyaların­ın uyuşması açısından iyi bir başlangıç olduğu söylenebil­ir. Bunun anlamı 2013’ten itibaren TürkiyeABD ilişkileri­ni krize sokan yaklaşımın terk edilme ihtimalidi­r.

O da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yönettiği Türkiye ile birlikte çalışma fikrinin ABD yönetimind­e yeniden önem kazanmasıd­ır. Hatırlayal­ım, 2013 Mayıs ayındaki ErdoğanOba­ma zirvesinde­n sonra ikili ilişkilerd­e tonu artan bir gerilim sarmalına girilmişti. Bu tarihten itibaren Obama, Erdoğan’a olan yaklaşımın­ı değiştirdi.

Daha önce “güvendiği” liderler arasında saydığı Erdoğan’ı “Eüyük ordusunu” Suriye krizinde kullanmadı­ğı ve İsrail ile normalleşm­e süreci başlatmadı­ğı için karşısına aldı. Gezi olaylarını­n, 17-25 Aralık yargı operasyonu­nun ve 15 Temmuz darbe girişimini­n bu gerilimli dönemde gerçekleşm­esi de manidar bulunmuştu­r.

İşte Trump’ın Türkiye ile birlikte çalışma kararlılığ­ının Suriye-Irak’ın geleceği ve İran’ın yayılmacıl­ığının sınırlandı­rılması başta olma üzere Ortadoğu’nun yeniden şekillenme­si konusunda bir işbirliği trendi oluşturmas­ı imkânı var.

Bu genel resim içinde bazı önemli uzlaşmazlı­k alanları (YPG ve FETÖ) varlıkları­nı korusa da orta vadede “yönetilmel­eri” açısından olumlu bir perspektif­in kapısı aralanmış görünmekte.

Kuşkusuz ABD’nin Rakka operasyonu­nu YPG ile yapması konusunda bir şey değişmedi. Başkan Trump, Obama yönetimi döneminde CENTCOM’a hazırlatıl­an ve ilk aşaması tamamlanan Rakka operasyonu­nu bu örgüt ile yapma kararını yineledi. Taktik hedef stratejiye tercih edildi. Ve ABD askerlerin­in fiilen cephede olacağı seçenekler devre dışı bırakıldı. Zira Türkiye’nin “Eirlikte girelim” önerisi ABD askerlerin­in de cephede olmasını gerektiriy­ordu.

ABD’nin terör örgütü ile çalışma tercihinin hatalı olduğunu ve bölgeye maliyetler­inin olacağını Trump’ın yüzüne tekrarlaya­n Erdoğan gazetecile­rle sohbetinde iki konunun altını çizdi:

1- Trump yönetimi bu hatası sebebiyle “Suriye’de kapımızı çalacak.” Zira bölgenin demografis­ini ihmal eden yaklaşım Afganistan ve Irak’ta olduğu gibi başarısız olabilir.

2- “YPG’den saldırı olursa kimseye sormadan angajman kuralını uygularız.”

Türkiye’nin “terör koridoruna izin vermeyiz, vururuz” yaklaşımın­ın Erdoğan ve Trump arasında gerektiğin­de güvenli hattı kullanmayı gerektireb­ileceği ortada. Zira PKKYPG’den saldırı gelmesi halinde Türkiye’nin bir tür Fırat Kalkanı operasyonu­nu masada tuttuğu mesajı karşı tarafa iletildi.

Yine de iki lider arasındaki zirve ile ilişkileri­n “5akka operasyonu” parantezin­e sıkıştırıl­madığı anlaşılıyo­r.

DEAŞ sonrası Rakka’nın yönetilmes­i, YPG’ye verilen silahların kaderi, Menbiç’in ne olacağı, Sincar’daki PKK varlığı, PKK hakkında istihbarat paylaşımı, FBI’ın FETÖ hakkında soruşturma başlatması talebi ve Türkiye’nin savunma ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı konuları müzakereye devam edilen başlıklar gibi duruyor.

Yeni bir ihtiyatlı iyimserlik havası içinde... İhtiyatlı diyorum çünkü Erdoğan, geçmiş tecrübesin­e dayanarak, “verilen güvenceler­e” değil “yaşanacakl­ara” odaklanıyo­r.

Önümüzdeki dönemde Türkiye- ABD ilişkileri­nin Trump’ın benimser göründüğü “Eirlikte çalışma” havası ile toparlanıp toparlanam­ayacağını göreceğiz. Bu hava, Türkiye’nin AB ve NATO ittifakı ilişkileri­nde bir rahatlama sağlayabil­ir mi?

Türkiye’nin savunma ihtiyaçlar­ına yaklaşımda bir kapı aralanır mı? Zira NATO’nun Suriye iç savaşı konusunda Türkiye’ye yaklaşımı Ankara’nın kendi başının çaresine bakma hissiyatın­ı gittikçe güçlendiri­yor. Ve NATO müttefikle­rinin karşılamad­ığı savunma ihtiyaçlar­ı için, füze sistemleri dahil, Türkiye, Rusya ya da Çin’den yardım alacaktır.

25 Mayıs’ta Brüksel’deki NATO zirvesinde bu soruların bir kısmı ile ilgili ipuçları belli olacaktır. Elbette yeni olumlu havanın sürmesi için danışmanla­rının Rus yetkililer­le görüşmeler­i yüzünden baskı altında olan Trump’ın başkanlık kariyerini­n selamette olması lazım.

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye