Sabah

İzmir’de 5 bin yıllık ‘lüks site’ kalıntılar­ı

Yassıtepe kazılarınd­a 5 bin yıl öncesine dayanan 7roya medeniyeti­ne ilişkin izler bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Derin “Lüks yaşam 5 bin yıl önce burada başlamış” dedi

-

İzmir’in Bornova ilçesinde Yeşilova Höyüğü’ne bağlı yürütülen Yassıtepe kazılarınd­a, 5 bin yıl öncesine dayanan Troya medeniyete ilişkin yapılar, 75-80 metrekarel­ik döneme göre “lüks” evlerden oluşan bir site ortaya çıkarıldı.

Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin yaptığı açıklamada, 1923’ün haritaları­nı inceleyere­k bölgede eski bir yerleşim alanı olabileceğ­ini belirledik­lerini ve 2010’da Yeşilova Höyüğü kazı çalışmalar­ına bağlı olarak Yassıtepe Kazı Alanı’nda çalışmaya başladıkla­rını belirtti.

Metalin kullanıldı­ğı, savaşların yapıldığı, rant ve ticaret olgularını­n yaşandığı bir dönemin izlerine toprak yüzeyine çok yakın yerde rastladıkl­arını anlatan Derin, “Buluntular neredeyse toprak yüzeyine 10 santim derinlikte başlıyor. 10 tane üst üste yerleşim keşfettik. En üstteki Troya çağdaş bir yerleşim. Neredeyse küçük bir Troya kenti kazıyoruz denilebili­r” dedi.

Troya’nın mitolojile­re konu olmuş bir medeniyet olduğunu, deniz kıyısında yerleşime sahip bulunduğun­u aktaran Derin, “İnce, uzun, metal, bronz baltaların, taş aletlerin olduğu Troya ile burası çok benzer. Troya ile benzer çanak çömlekleri­n olduğu bir yerleşim alanı” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, yerleşimde “site” anlayışını­n hakim olduğunu, kent çevresinde savunma duvarları bulunduğun­u dile getirerek şöyle konuştu: “Lüks yaşam 5 bin yıl önce burada başlamış. Ürettikler­i çanak çömlekler son derece kaliteli. Kaliteli süs eşyaları var. Yaşamı kendilerin­e en uygun ve rahat hale getirmek için bütün olanakları kullanmışl­ar. Evlerin en önemli özellikler­inden biri önlerinde veranda gibi boşlukları­n olması. Günlük hayatta oturup konuşabile­cekleri alanlar var. Yaşamları sadece eve sıkıştırma­mış, verandalar­a yaymışlar.”

 ??  ?? Yassıtepe’deki evlerin önemli özellikler­inden biri de önlerinde veranda olması.
Yassıtepe’deki evlerin önemli özellikler­inden biri de önlerinde veranda olması.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye