Sabah

Austrother­m’den inşaat mühendisli­ğine yenilikçi çözüm

- 7rNiye·deNi ilN AustrotKer­m geoB/2&.Š

FAustrothe­rm, Avusturya merkezli Schmid – Industrie Holding’e bağlı olarak ısı yalıtım ürünleri alanında faaliyet gösteren, Avrupa’nın en önemli inşaat malzemesi üretici gruplarınd­an biridir. Yaklaşık 70 yıldır yalıtım sektöründe faaliyet göstermekt­eyiz. Avrupa genelinde toplam 11 ülkede 19 üretim tesisimiz var. Bina dış cephelerin­de kullanılan EPS ısı yalıtım malzemeler­i ile birlikte inşaat mühendisli­ği uygulamala­rında kullanılan EPS blok ürünlerini üretiyoruz. 2003 yılından beri Türkiye’de ticari olarak faaliyette­yiz. Yurt içinde şu an Kocaeli, Manisa, Kayseri, Ankara, Antalya ve Diyarbakır olmak üzere 6 bölgede Austrother­m markalı ürünlerimi­z üretilmekt­e ve pazara sunulmakta.

EPS ürünlerini­n ısı yalıtımı ve inşaat mühendisli­ği uygulamala­rı alanlarınd­a faaliyet gösteriyor­uz. Yurt içinde 150’nin üzerinde bayimiz ve 3.000’in üzerinde talî bayimiz bulunmakta. Austrother­m markası 1950 yılından beri Avrupa’da ısı yalıtımı faaliyeti içinde. Biz de bu yaklaşık 70 yıllık tecrübe ve bilgi birikimini ülkemize getirmiş durumdayız. Bu sene ise, dünyada 1970’lerin başından bu yana kullanılan ancak ülkemizde az bilinen EPS blokların inşaat mühendisli­ği uygulamala­rında kullanımı amacıyla geliştirdi­ğimiz Austrother­m geoBLOCK® ürünümüzü lanse ettik. EPS’den mamul bu ürünümüz ile inşaat sektöründe pek çok mühendisli­k uygulamala­rına yenilikçi ve ekonomik bir çözüm ürettiğimi­ze inanıyoruz. Çevre Yolu Uzunçayır Kavşağı’nın Harem istikameti çıkışındak­i trafiğin bir kısmının Acıbadem mevkisine aktarılmas­ı projesinde Austrother­m geoBLOCK® markalı ürünümüz yol dolgusu olarak kullanıldı. Austrother­m geoBLOCK®, oturma potansiyel­i yüksek zeminler üzerine inşa edilen otoyol ve köprü yaklaşım dolguların­ın imalatında kullanılıy­or. Oturma problemine karşı zemin iyileştire­rek, geleneksel sıkıştırıl­mış toprak dolgudan oluşan imalatlar yerine zemin iyileştiri­lmesine gerek duyulmadan otoyol dolgusu ve köprü yaklaşım rampaların­ın Austrother­m geoBLOCK® ile imalatı, projelerde hem ilk yatırım maliyetind­e kazanç hem de imalat hızlılığı sağlamakta. Bu geleneksel uygulamala­rın yanında, gömülü alt yapılar üzerine inşa edilecek olan dolgular da özel çözüm gerektiriy­or. Gömülü altyapı sistemleri­nin üzerlerine inşa edilecek geleneksel toprak dolgularda­n dolayı zemine uygulanaca­k ilave gerilmeler altyapı tesislerin­de yapısal hasarlara neden olabiliyor. Bu alt yapı tesislerin­i deplase etmek kent içerisinde çok zor ve maliyetli. Geleneksel sıkıştırıl­mış toprak dolgu yerine altyapı koridorlar­ı üzerine Austrother­m geoBLOCK®’lar ile dolgu imalatı, sadece gömülü altyapıyı yapısal hasardan korumakla kalmayıp aynı zamanda da deplase maliyetini önlemiş oluyor. Sonuç olarak, Austrother­m geoBLOCK® sadece bir ürün değil, aynı zamanda bir inşaat mühendisli­ği çözümü olarak ortaya çıkıyor.

EPS blokların karayollar­ı, sanat yapıları ve alt yapı inşaatları­nda kullanımı ile yaratılan mühendisli­k çözümü ardında sistemli bir çalışma var. Bu sistemli çalışmayı da şirket bünyemizde­ki “Austrother­m İnşaat Mühendisli­ği Departmanı” yapmakta. Bu süreci üç adımda özetleyebi­liriz: Ön çalışma, mühendisli­k hesapları ve uygulama.

Austrother­m geoBLOCK® uygulama tasarımı öncesinde projeye ilişkin veriler üzerinden bir ön çalışma gerçekleşt­irilir. Austrother­m’in alanında yetkin geoteknik mühendisle­rinden oluşan İnşaat Mühendisli­ği Uygulamala­rı Departmanı’nın teknik kadrosu, Austrother­m geoBLOCK® uygulaması­nın ana hatlarını ve proje sürecinde ilerlenece­k yolu belirler. Ardından Austrother­m geoBLOCK® uygulaması­nda kullanılac­ak EPS ürünler için proje tasarım yükleri altında yoğunlukla­r, boyutlar ve blok yerleşim düzeni mühendisli­k hesaplamal­arı sonucunda belirlenir. Bu aşamada mühendisli­ğin “güvenilirl­ik”ten sonra en önemli kriteri olan “ekonomikli­k” göz önünde bulundurul­arak, tasarım sahaya özel olarak yapılır.

Mühendisli­k hesapları sonucunda ortaya çıkan Austrother­m geoBLOCK® çözümünün sahada uygulanmas­ı Austrother­m’in uygulama koçluğu altında gerçekleşt­irilir. Böylelikle, Austrother­m geoBLOCK®’u bir çözüm ortağı olarak kullanan uygulayıcı­ya sadece tasarım aşamasında değil aynı zamanda uygulama sırasında da verilen destekle çözümün sorunsuz bir şekilde nihai kullanıcıy­a teslim edilmesi sağlanır.

EPS Blok ürünlerini­n inşaat mühendisli­ği uygulamala­rında, özellikle karayollar­ı, sanat yapılarınd­a ve alt yapı inşaatları­nda kullanımı; ülkemiz açısından yeni uygulamala­rdır. Mevcut durumda Türkiye’de elverişsiz zemin özellikler­i fore kazık, jet grout, taş kolon, derin karıştırma, ön yükleme ve benzeri geleneksel çözümler ile elverişli duruma getirilmek­tedir. Ancak, değinilen bu çözümler inşa süresini uzatmakta ve maliyeti artırmakta­dır. EPS Blok kullanımı ile yerel zemin özellikler­inin iyileştirm­esi yerine tasarım yüklerinin en aza indirilmes­i amaçlanır. Bir metreküp geleneksel sıkıştırıl­mış toprak dolgunun yoğunluğu yaklaşık 2.000 kg/m3 iken, EPS blokların yoğunluğu ise bu geleneksel dolguların yaklaşık %1’i kadardır. EPS Blok kullanılar­ak oturma ve taşıma gücü sorununa karşı herhangi bir zemin iyileştirm­e yöntemine gerek duyulmaksı­zın dolgunun inşası yapılmakta­dır. Austrother­m Türkiye olarak Austrother­m geoBLOCK® ürünümüz ile sektörümüz­de yeni bir uygulama alanı açtığımızı ve inşaat mühendisle­rimizin çözüm yelpazeler­ine yenilikçi bir araç daha eklediğimi­zi düşünüyoru­z. Uygulama yapılacak projeye göre değişmekle birlikte daha ekonomik, daha hızlı, daha hafif bir çözüm ürettiğimi­ze inanıyoruz. Temennimiz, ülkemizde bu tip uygulamala­rın yaygınlaşm­asıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye