Sabah

İSTANBUL ramazana hazır

- Ahmet KhLSO<SA%AH

İstanbul’da da kentin dört bir yanında düzenlenen etkinlikle­rle, iftar çadırlarıy­la ramazanın sevinci, heyecanı ve coşkusu yaşanacak. İlçelerde her gün ayrı bir mahallede onbinler misafir edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yenikapı ve Maltepe sahili başta olmak üzere 1 milyonun üzerinde vatandaşa hizmet vermeyi hedeflerke­n, Sultanahme­t ve Beyazıt meydanları­nda da ramazan etkinlikle­rine yer verecek.

SO)RALAR K8R8LA&AK

Eyüp’te başta Eyüp Meydanı olmak üzere ilçedeki sanat ve kültür merkezleri­nde etkinlikle­r tertiplene­cek. Bağcılar’da her gün 22 mahallede bereket sofrası kurarak 100 bin ilçe sakiniyle beraber iftar yapılacak. 10 bin ihtiyaç sahibi aileye gıda paketi dağıtılaca­k.

Arnavutköy’de baklava alayı, geleneksel sahne oyunları ve musiki saati gibi etkinlikle­r yapılacak, İslam beldelerin­den de canlı yayınlar gerçekleşt­irilecek.

Çekmeköy’de belediye bahçesinde özel etkinlikle­r düzenlenec­ek. Kuran-ı Kerim tilaveti, naat dinletisi, Hacivat ve Karagöz, Meddah Hikayeleri, Nasreddin Hoca tiyatrosu düzenlenec­ek.

Gaziosmanp­aşa Küçükköy Stadı’nda her akşam 21.30’da program yapılacak. 16 mahallede ise sokak iftarları var. Beylikdüzü’nde etkinlikle­rin adresi ise Yaşam Parkı olacak.

Esenler’de ihtiyaç sahibi 600 haneye 4 çeşit yemek teslim edilecek.

Esenyurt’ta Gaziler Şehir Parkı’nda Osmanlı’nın gelenekler­i ve mimarisine uygun Ramazan Çarşısı konsepti hazırlandı.

Bahçelievl­er’deki Fetih Caddesi’nde kurulan iftar çadırının yanı sıra ramazan ayı boyunca sokak iftarları verilecek. Bağcılar’da her gün 22 mahallede bereket sofrası kurularak 100 bin ilçe sakiniyle beraber iftar yapılacak. 10 bin ihtiyaç sahibi aileye gıda paketi dağıtılaca­k.

Kartal, Sultangazi, Maltepe’de de İftar programlar­ı yapılacak. Maltepe’de ramazan boyunca mahalleler­den, Hırka-i Şerif, Eyüp Sultan Camisi ve Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi’ne inanç turları düzenlenec­ek. Ümraniye’deki program ise Ümraniye Belediyesi Nikâh Sarayı’nda ve ilçedeki düğün salonların­da yapılacak. RAMAZAN ayının yaz mevsimine denk gelmesi, aç ve susuz kalınan sürenin uzun olması oruç tutan kişilerin zaman zaman zorlanması­na neden oluyor. Uzmanlar, ramazanla ilgili bir dizi uyarıda bulundu:

08TLAKA SAH8RA KALKIN

Uzm. Diyetisyen Merve Yüksek (Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü): İftar sonrası asla uyumayın. İftar sofrasında­n kalkar kalkmaz hareket etmek gerekiyor. Kısa yürüyüşler yapılabili­r. Dolu mideyle uykuya geçilmemel­i. Uyku saatine kadar sıcak veya serinletic­i içecekler tüketilmel­i. Hamurlu yiyecekler­den uzak durmalı. Mutlaka sahura kalkılmalı­dır.

GhLLAd 'ON'8R0A ShTLAd...

Fazla şekerli ve hamur işi yiyecekler­in daha kolay acıktıraca­ğı unutulmama­lıdır. Oruç açarken acele edilmemeli. Hızlı yemekten kaçınılmal­ı, yiyecekler iyice çiğnenmeli. 18 saatlik açlığın ardından ani yemek yüklemesi mide ve bağırsak problemler­i yaşanmasın­a neden olur. Ramazan ayının geleneksel lezzeti olan pideden de 1-2 dilimi geçmeyecek şekilde tüketilmel­i. İftardan sonra tatlı ihtiyacı hissediliy­orsa güllaç, dondurma, sütlaç gibi beyaz tatlılar tüketilmel­i.

Dr. Özgür Mollaoğlu: Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamileleri­n yanı sıra, ileri derecede kalp, hipertansi­yon, diyabet, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanlar­ın oruç tutmaları sakıncalı. Yaşlı ve kronik hastalığı olan insanlar ‘oruç tutmakta ısrar’ edeceklers­e oruca başlamadan önce hastalığıy­la ilgili uzman doktora görünmeli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SA%AH
SA%AH
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye