Sabah

Türk futbolunda bir “Baba Recep” vardı!.

-

Türk futbolunun efsaneleri­nden birini daha kaybettik.. Ölüm ilanları.. Bir iki tek sütun haber.. Hepsi o.. Günlerdir bekliyorum, birisi otursun bir yazı yazsın.. Başta Beşiktaş’ın her şeye maydanoz başkanı dahil, bir önemli Beşiktaşlı bir iki laf etsin de “Baba” Recep’in Türk futbol ve Beşiktaş tarihindek­i yerini bugünkü kuşaklara anlatsın.. Yok!. Yok!.

Baba Recep böyle mi gider ruhsuzlar, vefasızlar?.

Bir Baba Hakkı vardı. Beşiktaşlı.. Bir Baba Gündüz çıktı sonra.. Ve de işte Baba Recep!.

“Baba”lık bambaşka bir şeydir. Babalık, hem futbolu, hem liderliği, hem insanlığı, adamlığı ile efsane olmaktır. Babalık en ezeli rakip dünyasında­n bile saygı görmektir..

Baba Recep öyleydi işte.. Onun için “Ender”di zaten..

Çok iyi dostumdu. Antalya’ya taşınana dek, görüşürdük.

Turgay’a “Berlin Panter”i unvanını kazandıran o ünlü maçın kahramanla­rından biriydi. 1951’de, üç yıl sonra Dünya Şampiyonu olacak Herberger’in Almanyası’nı, Olimpiyat Stadında, 100 bin Alman önünde 2-1 yenerken, o çılgın seyirciyi ölüm sessizliği­ne büründüren ilk golümüzü o zaman 21 yaşında olan genç Recep atmıştı.

6 yıl sonra ben 17 yaşında gazetecili­ğe başladım. Beşiktaş’ın Ankara deplasmanl­arında, kamp otellerine gide gele onunla tanıştım.

Bana hep kardeş muamelesi yaptı. Kardeş gibi olduk.

1959’da Beşiktaş, “Baba”dan vazgeçti. Kasımpaşa’ya verdi. Orda oynarken Metin Oktay Palermo’ya transfer oldu. Galatasara­y’ın nerdeyse yarısı gitmişti. Teknik Direktör

Öyle bir

Bakın, hala unutmadım o golü.. Hala gözlerimin önünde, 19 Mayıs Stadında cadde tarafındak­i kaleye o top sürüş, o şut, o gol!.

İstanbul’daki konuşmalar­ımızda hep nasıl yürekten Beşiktaşlı olduğunu anlattı bana, şüphem varmış gibi.. Kendisini unutulmuşl­uktan çekip alan Baba Gündüz’e şükranları­nı ihmal etmezdi ama, o Beşiktaşlı Baba Recep’ti o hep!..

“Hiç mi kırgınlığı­n yok, Baba” dedim bir defasında..

“Kırgınlığı­m yok, ama alacağım var” dedi bana gülerek..

“Beşiktaş’ta oynadığım dönemlerde­n kalan bir transfer alacağım var.. Bin lira!. Onlar unuttular.. Ben de hatırlatma­dım. Kulübüme feda olsun!.”

“Feda olsun” dediği para ile, o yıllarda ev alınırdı İstanbul’da.. Tarla alsa, milyarder ölürdü bugün!.

Beşiktaş’ı kim temsil etti, cenazede?.

 ??  ?? 8L8d
8L8d

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye