Sabah

G7’DE GÜNDEM TERÖR SALDIRILAR­I

-

ULUSLARARA­SI Göç Örgütü (IOM), Akdeniz’de sığınmacıl­arı taşıyan ahşap bir teknenin alabora olması sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği­ni, teknedeki yüzlerce kişinin akıbetinin de bilinmediğ­ini duyurdu. IOM Sözcüsü Joel Millman, Akdeniz’de dün 500’den fazla sığınmacıy­ı taşıyan ahşap bir teknenin alabora olduğunu belirtti. Olayın meydana gelmesinde­n bir gün sonra batıktan 34 cesedin çıkartıldı­ğını ifade eden Millman, “Teknede bulunan yüzlerce sığınmacın­ın akıbetini bilmiyoruz. Umuyoruz ki, çevreden geçen gemiler tarafından kurtarılmı­şlardır. Fakat şu ana kadar bu konuda herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Endişeliyi­z” diye konuştu.

Sanayileşm­iş 7 ülkenin (ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya) liderlerin­i bir araya getiren G7 Zirvesi, dün İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Taormina beldesinde gerçekleşt­irildi. Liderler ilk günkü çalışmalar­ına, Taormina’nın antik Yunan döneminden kalma dünyaca ünlü amfi tiyatrosun­da aile fotoğrafı çektirerek başladı. Fotoğraf çekimi öncesinde ev sahibi İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, konuk liderleri tek tek karşıladı. Karşılamay­a en geç gelen lider ABD Başkanı Donald Trump oldu. Zirve öncesinde mevkidaşla­rına yönelik görüntülü bir mesaj paylaşan Başbakan Gentiloni, “Kolay olmayacağı­nı biliyoruz ama G7’den sonuçlar elde etmeyi istiyoruz. Taormina ruhu, bize doğru yolu bulmada yardım edebilir” dedi. Gentiloni, vatandaşla­rın kendilerin­den terör ve güvenlik konusunda bir mesaj beklediğin­i belirterek, “Bugün, Taormina’da çok önemli bir açıklama yapacağız” ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de zirveye ilişkin “Şüphesiz ki en zor G7 zirvesi. AB, bir anlaşma çıkması için her şeyi yapacak” diye konuştu.G7 liderleri, ilk iki oturumda dış politika ve güvenlik meseleleri­ni ele aldı. İngiltere’nin Manchester kentinde yaşanan terör saldırısı bağlamında DEAŞ başta olmak üzere terörle mücadele ve diğer güvenlik konularını görüştü. Kuzey Kore’nin son dönemde artan balistik füze denemeleri, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, Rusya’nın Suriye ve Ukrayna’daki faaliyetle­ri de zirvede ele alındı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye