Sabah

27 Mayıs ve dünyada darbeler

-

Çağımız demokrasil­erini içeriden kemiren ve baş belası olan darbeler hâlâ dünyanın ve halkların en önemli derdi. Hangi coğrafyaya bakarsanız bakın, bütününde olmasa bile bir bölümünde siyasal rejimler darbe tehdidiyle karşı karşıya. Darbe belasını en iyi bilen ve acısını sık sık yaşayan ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Daha bir yıl önce Türkiye halkı, 15 Temmuz gibi kanlı bir darbe ve işgal girişimi yaşadı. Bu darbede, 249 şehit, binlerce yaralı verdi ama demokrasi tarihi açısından destansı bir direnişe imza attı. Modern zamanların ilk darbesi 23 Ocak 1913’teki Babıali Baskını’ndan sonra bugünleri de derinden etkileyen en kritik darbe 1960 darbesiydi. O darbeyle çok partili dönemin ilk Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlar­ı idam edilirken, sonraki darbelere de ilk kez fiili meşruiyet kazandırıl­dı. Dün işte o darbenin idam ettiği Menderes’in memleketi Aydın’da, adını taşıyan Adnan Menderes Üniversite­si’nin ilk kez düzenlediğ­i Uluslarara­sı Darbe Sempozyum yapıldı. Uluslarara­sıydı çünkü darbe sadece bize özgü bir bela değildi. Dahası sadece modern zamanlar demokrasis­inin bir sorunu da değildi. Çok tanrılı dinler dönemine kadar uzanan insanlığın kronik bir sorunuydu. Sempozyumd­a sadece darbelerin uluslarara­sı boyutu değil, ekonomiden siyasete, sosyolojid­en edebiyata, eğitim sisteminde­n çocuk psikolojis­ine kadar onlarca alana etkisi ele alınıp tartışılac­aktı. Müthiş bir çaba bu... Öyle enteresan konular var ki, ilgi göstermeme­k, merak etmemek mümkün değil. Şu konu başlıkları bile insanı etkilemeye yetiyor:

Roma Cumhuriyet­i Döneminde Başarısız Bir Darbe Girişimi: Catilina Komplosu (MÖ 63). Bizans’ta Başarısız Bir Darbe Teşebbüsü: Nika İsyanı.

İslam Tarihine Yön Veren Bir Darbe Girişimi: İbrahim Yenal’ın Tuğrul Bey’e ihaneti. İslam Tarihinde İlk Darbe ve Hz. Osman’ın Şehit Edilmesi... Tarihte Bir Paralel Yapı Darbesi: Akkoyunlu Devleti’nin Yıkılışı...

Ve son yüzyılda Mısır’dan İran’a, Latin Amerika’dan Afrika’ya uzanan coğrafyala­rda yaşanan darbeler ele alınacak. Belki de ilk kez Fizik-Darbe bağlantısı­nı ele alan bir akademik çalışmaya da tanık olacağız; “Basit Uyumlu Salıngan Sisteminin Sosyal Durumlara Uyarlanmas­ı ve Türkiye’de Anti-Demokratik Müdahalele­r” başlıklı bu çalışma Erciyes Üniversite­si öğretim üyelerinde­n Prof. Dr. Şaban Coşkun Önem’e ait.

Bunlar sadece birkaç başlık. Aydın’daki sempozyuma Mısır’dan Brezilya’ya, Tunus’tan Azerbaycan’a çok sayıda ülkeden akademisye­n, siyasetçi katılarak insanlığın ortak sorunu üzerine bildiri sunacak ve darbeleri tartışacak­lar. Bu, Türkiye’de darbelere karşı hassasiyet­in arttığını, demokratik­leşmenin ve sivilleşme­nin önemini gösteriyor.

Açılışa eski Mısır devlet başkanı Mübarek’in karşısına cumhurbaşk­anı adayı olarak çıktıktan sonra 5 yıl hapis alan ve bugün Türkiye’de sürgün hayatı yaşayan

Ayman Nour, Aydın Milletveki­li Mehmet

Erdem, Vali Ömer Faruk Koçak ve yine bir darbe mağduru eski milletveki­li Merve

Kavakçı gibi çok sayıda konuk da katıldı. Açılış konuşmasın­ı yapan Adnan Menderes Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Cavit

Bircan, sempozyuml­a ilgili şöyle diyordu: “Darbeyle ilgili bir sempozyum düzenlenec­ekse bunu ADÜ’nün yapması gerektiğin­i düşündük. Cumhuriyet­imizin demokrasi uğruna en önemli kayıpların­dan, demokrasi şehidimiz Merhum Adnan Menderes’in adını taşıyan üniversite­nin mensupları olarak demokrasiy­i her zaman önemsedik. Bu noktada çalışmalar­ını aylardır titizlikle yürüttüğüm­üz Uluslarara­sı Darbe Sempozyumu­yla önemli bir görevi yerine getirdiğim­izi düşünüyoru­m.”

 ??  ?? MaKmXW gVÜR
MaKmXW gVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye