Sabah

ORUÇ SADECE AÇ KALMAK DEĞİLDİR

-

NEFSİMİZİ dizginleme­k, kendimize hâkim olmak gerçekten zor. İşte bu günler, zoru başarmamız gereken günler.

Oruç, susuz kalmak ve yemek yememekten ibaret olan bir ibadet değildir. Asıl oruç kalple ve diğer azalarla tutulur. Rabbine tevekkül ederek kulluk derecesini yükseltmiş insanların orucu, kalp orucudur. Hz. Peygamber (sav) “siz oruçluyken biri size sataşırsa ben oruçluyum desin” buyuruyor.

Bu çok zor. Nefsimizi dizginleme­k, kendimize hâkim olmak hakikaten zor. İşte oruçlu olduğumuz günlerde, zoru başarmamız gerekiyor. Belki beceremeye­ceğimizi düşünüyoru­z. Ama bu yolda gayret etmek hepimizin vazifesi.

Dilimizle oruç tutalım; sadece doğruyu, güzeli

5amazan oruFunu tutamayaFa­klar KHr Jn için nH kadar bHdHl |dHyHFHklHr?

Bu yıl oruç tutamayaca­k kimselerin ödeyeceği bedel bir kişinin bir günlük doyumu kadardır.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yılki fitre ve fidye bedelini 16 TL (on altı TL) olarak belirledi. Bunun altında ödemek doğru olmaz. Ama daha üstü verilebili­r. Yani üst sınırı yoktur. söyleyelim. Yeri geldiğinde susalım. Gıybetten özellikle kaçınalım. Gözümüzle oruç tutalım; harama bakmayalım. Kulağımızl­a oruç tutalım; harama kulak vermeyelim. Harama yaklaşmaya­lım. Helal yiyelim. Kalbimizle oruç tutalım; Allah’ın rızasını dileyelim. Oruçtan hoşnut olalım.

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuş: “Ümmetime ramazan ayında beş şey verilmişti­r ki, bundan benden önceki hiçbir peygambere verilmemiş­tir.

1. Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah azze ve celle ümmetime (rahmet bakışıyla) bakar. Allah her kime böyle bakarsa ona ebedi olarak azap etmez.

2. Akşamladık­larında ağızlarını­n kokusu Allah Namaz kılmayan bir kişi oruç tutabilir mi?

Namaz ve oruç iki ayrı farzlardır. Elbette ki Müslümanın beş vakit namazını kılması ve orucunu tutması gerekmekte­dir. Bu farzdır. Ancak namaz kılmayan veya kılamayan bir kimseye “oruç tutamazsın” deme hakkına sahip değiliz. Kişi neyi yapabilirs­e o onun için iyidir. Tümünü yapamayana tümünü terk et demek doğru değildir. katında misk kokusundan daha güzeldir. Temiz tutun ama bundan dolayı da üzülmeyin.

3. Melekler her gün ve gece oruç tutanlara istiğfar ederler, bağışlanma­larını dilerler.

4. Allah azze ve celle cennetine emredip; “kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatle­rinden kurtulup benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı” buyurur ki insan ahirette cennete girebilsin.

5. Gecenin sonu olunca, Allah bütün tecelli ettiklerin­i, hepsini bağışlar.

Rabbimiz bizden zor bir şey istiyor ama mükâfatını kat kat veriyor. Ramazan, işte böyle bereketli bir ay. Kazaya kalan ramazan oruçları nasıl tutulmalıd­ır? Ramazan ayında tutulamaya­n veya başlanıp da bozulan oruçların kaza edilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de;“İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar.” (Bakara 2/184) buyrulmakt­adır. Kazaya kalan oruçlar, oruç tutulması yasak olan günler dışında, ardı ardına veya ayrı olarak tutulabili­r. Ancak bu oruçların, geciktiril­meden bir an önce tutulması uygun olur. Çünkü bu bir borçtur, hemen ödenmelidi­r.

 ??  ??
 ??  ?? Ey iman edenler Oruç sizden önce- Suresi - )
Ey iman edenler Oruç sizden önce- Suresi - )

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye