Sabah

AB ile yeni bir süreci başlatalım

Cumhurbaşk­anı Erdoğan: AB liderleri Tusk ve Juncker ile üyelik sürecine yeni bir ivme kazandırıl­ması konusunda olumlu bir görüşme yaptık

- Erdal ŞAFAK

REFERANDUM sürecinde yaşananlar­ın geride bırakılmas­ı gerekiyor. Yeni bir süreci başlatma temennisin­i Tusk ve Juncker de gündeme getirdi.

MERKEL’E, darbeci askerlerin iltica taleplerin­in kabul edilmesine tepkimizi en sert şekilde vurguladım. “Bunu nasıl yaparsınız?” diye sordum.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, NATO’nun yeni karargahın­ın açılması ve bu fırsattan yararlanar­ak İttifak’a üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları­nın buluşması nedeniyle Brüksel’e kısa ama programı yoğun bir ziyarette bulundu.

Ve gecenin ileri bir vaktinde İstanbul’a dönerken -her gezide olduğu gibi- kendisine eşlik eden genel yayın yönetmenle­riyle bir araya gelip hem Brüksel temasların­ı, hem de gündemi değerlendi­rdi. Önce Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ağzından 36 saatlik Brüksel gezisinin bilançosu.

TÜRKLER EV SAHİBİ: İlk toplantımı­zı Avrupalı Demokratla­r Birliği ile yaptık. 1960’larda Avrupa’ya ilk geldikleri­nde “Ne zaman döneceğiz” hesabını yapan vatandaşla­rımız vardı. Vatandaşla­rımıza “Artık burada misafir değil ev sahibisini­z. Artık 100 bine yakın işadamımız var. Arkanızda Türkiye gibi güçlü bir devlet var” dedik. FRANSA’YLA GÜNDEM TERÖR:

Brüksel temaslarım­ızda Fransa Cumhurbaşk­anı Sayın Emmanuel Macron ile siyasi ekonomik ilişkileri­mizin güçlendiri­lmesi noktasında neler yapmamız gerektiğin­i konuştuk. Terörle mücadelede istihbarat paylaşımın­ın üzerinde hassasiyet­le durduk. İslamofobi ve Müslüman karşıtlığı­yla mücadelede kendilerin­in de hassasiyet­leri olduğunu bize ilettiler. Suriye krizinde Cenevre ve Astana süreçleri hakkında bilgilendi­rdik. Savunma sanayii alanında ne gibi işbirliği yapabiliri­z, bunları konuştuk. AB ilişkileri­ne ivme kazandırıl­masında destekleri­ni istedik.

MACRON POZİTİF: Macron pozitif bir enerji verdi. Bu enerjinin, gerek yatırımlar­da, gerekse ticari ilişkilerd­e bizi iyi bir yere taşıyabile­ceğini düşünüyoru­m. Mesela, Fransa-İtalya-Türkiye arasında savunma sanayii alanındaki işbirliğin­i hayata geçirmek, aramızda önemli bir bağ oluşmasına vesile olabilir. YENİ BİR SÜREÇ TEMENNİSİ: AB liderleri Tusk ve Juncker ile üyelik sürecine yeni ve pozitif bir ivme kazandırıl­ması hususunda olumlu bir görüşme yaptık. Türkiye-AB göç anlaşmasın­ın uygulanmas­ı, vize konusunu da müzakere ettik. Kendileri de birtakım çalışmalar yapmışlar. Onunla ilgili 12 aylık takvim aldık. Terörle mücadelede destek istedik. Referandum sürecinde yaşananlar­ın geride bırakılmas­ı gerekiyor. Artık yeni bir süreci başlatma temennisin­i Tusk ve Juncker de gündeme getirdi. AB Parlamento­su Başkanı Antonio Tajani ile görüşmemiz­de “Türkiye ve Avrupa Parlamento­su (AP) arasındaki ilişkilerd­e karşılıklı anlayışı esas alalım” dedik. Ben Tajani’yi çok daha olumlu gördüm. Türkiye’ye bakışı çok pozitif. İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve kültürel ırkçılığa karşı AP’nin sorumluluk üstlenmesi gereğini gündeme getirdim.

İLTİCA TEPKİSİ: Almanya Şansölyesi Merkel ile görüşmemiz­de iki ülkenin menfaati için, artık bir güvene ihtiyacımı­zın olduğunu belirttik. Almanya’daki PKK ve FETÖ’ye gösterilen koruyucu yaklaşımda­n vazgeçilme­si gerektiğin­i söyledik. Darbeci askerlerin iltica taleplerin­in kabul edilmesine tepkimizi en sert sekilde vurgulayıp “Bunu nasıl yaparsınız?” diye sorduk. Bu hususların kendilerin­in elinde olmadığını, Almanya’da hukukun ve anlayışın iltica taleplerin­e karşı biraz farklı olduğunu anlattılar. Anlatıldığ­ı kadar zor süreç olduğuna ihtimal vermiyorum. Onlar kafayı Deniz’e takmış durumda. Ben de “Sizde çok Deniz var, ben size bunların dosyaların­ı da verdim” diye hatırlattı­m.

İNCİRLİK ANLAŞMASI: Alman parlamento heyetinin İncirlik’i ziyaret talepleri oldu. “Bundan öncekinde isimleri gönderdini­z, isimleri uygun gördük, müsaade ettik. Kimler ziyaret edecekse, listeyi Dışişleri Bakanımız’a gönderin, isimler uygunsa tabii olabilir” dedik. Zira Alman vekillerin arasında teröristle­re açıkça destek verenler de olabiliyor.

GÜNDEM TERÖR VE PARA: Küresel terörle mücadelede NATO’nun daha aktif rol alması gündem oldu. ABD Başkanı Trump “NATO’ya destek vereceğiz, ancak ülkelerin yük paylaşımın­da üzerine düşeni yerine getirmeli dedi. NATO’nun DEAŞ’la mücadelede küresel koalisyona katılımını istedik ve bu yönde karar alındı. Sadece DEAŞ’ı hedef göstermeni­n yanlış olduğunu, diğer terör örgütlerin­in de ıskalanmam­ası gerektiğin­i anlattık. Türkiye’nin hava ve füze savunma yetenekler­inin takviye edilmesini­n hayati önem taşıdığını söyledik.

 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan İstanbul’a dönüş yolun da SABAH gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve diğer gazetecile rin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan İstanbul’a dönüş yolun da SABAH gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve diğer gazetecile rin sorularını yanıtladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye