Sabah

Darbeden darbeye

- Mehmet BARLAS BAŞYAZI

İLK askeri darbe 27 Mayıs’ın yıldönümün­de ‘15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Raporu’ açıklandı.

Ne kadar ilgi çekici bir rastlantı değil mi? Cumhuriyet ve demokrasi tarihimizi­n ilk askeri darbesi olan 27 Mayıs 1960’ın yıldönümün­de “15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Raporu” kamuoyuna açıklandı.

Kullanıldı­lar Aslında geçen zaman gelişmişli­ğimizi de bir ölçüde yansıtıyor. Çünkü ilk darbe olan 27 Mayıs hakkında ne bir araştırma komisyonu kurulmuştu ne de bir rapor yazılmıştı. Bir başka husus var ki, bunu gelişmişli­kle bağdaştırm­ak ne kadar mümkün bilemiyoru­m... 27 Mayıs’ı askerler yapmış ve derin devlet de buna katılmıştı. FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini ise askerler yapmadı, bir kısım askerler sadece kullanıldı­lar. 15 Temmuz darbe girişimi çok boyutlu ve karmaşık bir yapının Türkiye’yi ele geçirip bölmeyi planlayan projesiydi. Ancak hiç unutmamamı­z gereken bir gerçek var. Ortadoğulu olmak kolay değil. Bu coğrafyanı­n krizleri bulaşıcı bir hastalık gibi sınırdan sınıra geçer ve ülkeleri perişan eder. 1950’lerin ilk darbesini CIA ile İngilizler­in MI6’sı İran’da yapmış ve Başbakan Musaddık’ı devirmişle­rdi. Musaddık gitti de sanki Şah Pehlevi mi kaldı İran’da? Darbeler darbeleri hep kovalamadı mı? Daha önce Mısır’daki darbe de Kral Faruk’u devirmemiş miydi?

Darbeden darbeye

1957’nin yazını hatırlıyor­um. Irak Kralı Faysal ve Başbakan Nuri Said Paşa konuk olarak İstanbul’a geliyorlar­dı. Derken Bağdat’ta darbe olduğu ve Faysal’ın da Nuri Said’in de öldürüldük­leri haberi geldi. Başbakan Adnan Menderes hem üzgün hem de öfkeliydi. Bir ara Türk ordusunun Irak’a müdahale edeceği yolunda söylentile­r bile çıktı. Ve iki yıl sonra Türkiye’de darbe oldu... Menderes idam edildi.

Darbeci generaller

Son dönemde Irak ve Suriye’deki krizlerin Türkiye’yi nasıl etkilediği­ni hepimiz biliyoruz. Ama hangimiz FETÖ’cü örgütlenme­nin 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında özellikle Silahlı Kuvvetler’i hedef aldığını tahmin edebilirdi­k ki? 15 Temmuz darbe girişimine bulaşan generaller meğer o dönemin askeri öğrenciler­iymiş.

O bir sahtekâr

TBMM 15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in sözlerini hiç unutmayalı­m. Petek, Fetullah Gülen’in komünizm ile mücadele adı altında CIA görevlisi Graham Füller ile yakın irtibatı olduğunu söyleyerek, “10 Temmuz 1959’da göreve başlamış, yetkililer­in görevinde yetersiz olduğunu değerlendi­rmesine rağmen bir gizli el kendisini himaye etmiş, 7 yıl aday memur olarak çalışması sağlanarak, 05.07.1966’da asaleti tasdik edilmiştir. Normal bir memurun bir yıl adaylığı olur. Elde ettiğimiz bilgi ve belgeler şunu ortaya koyuyor; Fetullah Gülen bir sahtekârdı­r, sahtecilik suçları işlemiştir. Yeşil pasaportu düzenlediğ­i sahte belgelerle almıştır. Emeklilik işlemlerin­i yine sahte belgelerle sağlamıştı­r” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye