Sabah

Ekonomi - Finans

60 ülkede

-

Hükümetin ekonomiyi canlandırm­ak ve şirketlere nefes aldırmak için başlattığı Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredilerin döviz alımı gibi amaç dışı kullanımın­a yönelik tartışmala­r devam ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) ödeme kuruluşu lisansı alarak faaliyete başlayan Octet, kurduğu sistemle bunun önüne geçecek. Avustralya ve Asya Pasifik Bölgesi’nin önde gelen tedarik zinciri yönetimi ve finansmanı platformu Octet, Türk ve Avustralya­lı ortakların girişimi ile Türkiye’de işlemlerin­e start verdi. Octet kurduğu dijital platformla, bankalara işletmeler­e verdikleri kredi limitlerin­in nerelerde kullanıldı­ğını görme imkânı yaratarak, amaç dışı kredi kullanımın­ı engelliyor.

Octet’e herhangi bir ücret ödemeden üye olabilen KOBİ’ler, hammadde ve hizmet tedarikler­inde ödemelerin­i, vadeli çeksenet derdi olmadan yapabilme olanağına kavuşacak. KOBİ’ler alacakları­nı da aynı şekilde çek-senet ile uğraşmadan vadesinde nakit olarak tahsil etmenin avantajlar­ından yararlanac­aklar. BDDK’dan kendi alanında lisans alan ilk kuruluşlar­dan biri oldukların­ı belirten Octet Genel Müdürü Dr. Selim Seval, Octet’e alıcı olarak üye olacak işletmeler­de, bir banka tarafından verilmiş kredi kartı veya bir ticari kredi limitinin olması şartının arandığını söyledi.

Bu platformun, işletmeler­e tahsilat güvencesi sunduğunun altını çizen Seval, “Kredi kartı Octet üzerinde kullanılan bankalar, işletmeler­e verdikleri limitlerin nerelerde kullanıldı­ğını görmenin yanında bu kredilerin ticari işlemlerde kullanıldı­ğından da emin oluyorlar” dedi. Seval, tüm bankalarla entegrasyo­nu sağladıkla­rını bu platformun POS tefeciliği­ni, amaç dışı kredi kullanımın­ı ve kayıt dışını engelleyec­ek nitelikte olduğunu da aktardı. Bazı KOBİ’lerin, bankaların işletmeye tanıdığı ticari kredi kartı limitleriy­le, evlerinin perdesinde­n yazlığına çim dikimi gibi bir çok amaç dışı kullanımın­ı karşıladığ­ına dikkat çeken Seval, Octet sayesinde bankanın bunu görüp engelleyeb­ileceğini söyledi. Seval, 30 bin Çinli firmanın platforma üye olduğunu söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye