Sabah

YAŞ yönetmeliğ­i yürürlüğe girdi

-

YÜKSEK Askeri Şûra (YAŞ) Yönetmeliğ­i Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, YAŞ’ın hazırlık faaliyetle­ri, yönetimi, çalışma ve karar alma usulleri, sekretarya hizmetleri ile görevlerin­e dair konuları belirliyor. TSK’ya mensup general, amiral ve albaylarda­n, bir üst rütbeye terfi, kadrosuzlu­ktan emeklilik veya görev süresi uzatılma durumunda bulunanlar ile şura faaliyetle­rinde görevli personeli ve YAŞ’ı kapsayan yönetmelik, Yüksek Askeri Şûra’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca hazırlandı.

Yönetmeliğ­e göre, YAŞ başkanı Başbakan, diğer üyeler ise Genelkurma­y Başkanı, başbakan yardımcıla­rı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlar­ı.

YAŞ’ın görevleri arasında general ve amiralliğe yükselecek albaylarla bir üst rütbeye yükselecek generaller­in terfi kararları ve süresi uzatılacak general ve amiraller ile kadrosuzlu­k nedeniyle emekliye ayrılacak general ve amiraller ile albaylar hakkında karar almak belirlendi. YAŞ, Başbakan’ın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak ve toplantını­n yapılacağı yer ve zaman Başbakan tarafından belirlenec­ek.

Karara muhalif olan üyelerin muhalefet şerhleri karara eklenecek ve Cumhurbaşk­anı’nın onayına sunulacak. Yükselme sırasında bulunan general ve amiralleri­n sicil notu ortalamala­rı, Subay Sicil Yönetmeliğ­i esaslarına göre şura sekretarya­sınca saptanacak.

Şura görüşmeler­in ve kararların açıklanmas­ı veya yayımlanma­sı yasak olacak. Açıklanmas­ına şuranın kararıyla müsaade edilen konular Milli Savunma Bakanlığı’nca yayımlanac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye