Sabah

Pro-dinamik ekonomi yönetimi

- Kerem alkin#sabaK com tr

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın AK Parti 3. olağanüstü kongresind­eki, AK Parti’nin yeni dönem MKYK’sının ilk toplantısı­ndaki ve dün, 3 yıl aradan sonra, ilk kez katıldığı AK Parti grup toplantısı­ndaki konuşmalar­ında verdiği mesajlar, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin, yeni modelin uygulama sürecine yönelik önemli ipuçlarını görmemizi sağladı. Bu dönemi, ©pro-dinamik’ hükümet dönemi olarak ifade etmek isterim. Yani, ekonomi, güvenlik ve toplumsal hayata yönelik her türlü gelişmeye ve her türlü potansiyel riske yönelik, proaktif, hızlı ve etkin çözüm üreten bir anlayışın hâkim olacağı bir süreçten söz etmekteyiz. Bakanlar kurulunun tüm üyelerinin performans­ları dikkatle takip edilecek. Bu nedenle, Cumhurbaşk­anımız, bakanlarım­ızdan, ilk etapta 180 günlük çalışma programı hazırlamal­arını talep etti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak olan 180 günlük çalışma programını­n, tıpkı AK Parti’nin iktidara ilk geldiği günlerdeki gibi, o zamanki 100 günlük program benzeri, doğrudan halkın, milletin günlük hayatına dokunan meseleleri­n çözümüne yönelik pratik teklifleri içermesi gerektiğin­in altını çizdi. ‘Prodinamik’ olarak adlandırdı­ğım bu dönem, yani ilk etapta 180 gün, ardından 2019’daki seçimlere kadarki ikinci etaba yönelik çalışma programlar­ı, aynı zamanda AK Parti’nin yol haritasını oluşturaca­k ve partinin de, teşkilatla­rın da ilgili çalışmalar­ı süratle tamamlayar­ak seçim hazırlıkla­rına başlamasın­ı gerektirec­ek. Ekonomi alanında en ivedi iki konu ise, enflasyonu­n seyri ve Türkiye’ye döviz girişinin yeniden hız kazanması. En kritik sorun olan yüksek enflasyon, reel sektör açısından yüksek maliyetler­den kaynaklanı­yor.

5eel sektörün maliyetler­ini yükselten iki temel konu, yüksek faizler, yani finansman maliyeti ve döviz kurlarında­ki sıçrama, yani ithalat maliyeti olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye Ekonomisi’ni yüksek faiz sarmalında­n çıkaracak çözümlere odaklanmam­ız gerekmekte. Bunun yanı sıra, turizmin sağlayacağ­ı hızlı döviz geliri artışı ve ihracatta atılacak yeni adımların sağlayacağ­ı döviz geliri artışı ile Türkiye’ye net döviz girişinin hızlandırı­lması da, kurlara istikrar kazandırıl­ması, enflasyond­aki düşüşün hızlanması gibi önemli katkılar sağlayacak. Bu noktada, gıda enflasyonu­nu hızla aşağı çekecek tedbirler de acilen devreye girmeli. Döviz gelirindek­i artışın kurlar üzerinde aşağı yönde etkisi, ekonominin algısını iyileştiri­ci yönüyle, piyasaya canlılık ve özel sektör yatırımlar­ına hareketlil­ik kazandırac­aktır. 180 günü etkin değerlendi­rmeliyiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye