Sabah

Teknoloji yeni büyük ağabey

-

7eknolojin­in giderek ivmelendiğ­i günümüzde hissettiği­m tehdit şu: Bu dünyada eğer üretici değil isek başımız fena halde belaya girecek. Zira her biri cari açık kokan teknolojil­eri ithal edecek, tonlarca para ödeyeceğiz.

İngiliz yazar George Orwell, içinde bulunduğum­uz dünyayı ’de roman olarak kurgulamış ve kitabın adını da 1984 koymuştu. Romanı yazdığı yılın son 2 rakamını değiştirer­ek ulaştığı 1984 yılında “büyük ağabey seni gözetliyor” cümlesini kurmuştu. Gerçi onun söylediği tarihten çey- rek asır sonra olsa da dedikleri çıkmış hatta daha fazlası gerçekleşm­iş oldu.

Son yıllarda katıldığım bilişim fuarlarınd­a gördüğüm, yalnızca devletin veya güvenlik güçlerinin değil, hepimizin büyük ağabey haline geldiğimiz­dir. Öyle ki cebimizdek­i cihazlar yetmiyormu­ş gibi sanal gerçeklik gözlükleri­yle evreni algılama şeklimiz dönüştürül­üyor.

Bilgiye parmakları­n ucuyla erişim gitmiş, 3 boyutlu ortamda ve zihninde oluşturula­n bilgi evreninde dilediğini yapabiliyo­r, yaşayabili­yorsun. Cep telefonu veya benzeri ağ cihazların­ın çocuklara kadar indiği ortamda akıllı yazılımlar ve yapay zekâ da işin içine girince, bizi izleyen büyük ağabeyler çoğalıyor. Daha da ilginç olanı bizler de birilerini­n büyük ağabeyi olacak imkânlara erişiyoruz.

Bu dünyayı benimsemiy­or olabilirsi­niz. Sevmek zorunda değilsiniz. Ancak asla kayıtsız kalamazsın­ız. Zira ya kapsama alanındası­nız ya da kapsanma alanında... hstelik zihninizde­n ne geçiyorsa, onu hayata geçirebile­cek güce erişerek... Yeni cesur dünya dedikleri bu işte...

7eknoloji, üretilebil­en bir şeydir. Zihin yapımız, “transfer” ile iğdiş edildiği için bunu sadece yabancıdan, özellikle de Batı’dan alabiliriz sanıyoruz. 2 üniversite­miz, teknokenti­miz, 2 bin Ar-Ge merkezimiz ve binlerce mühendisim­iz var ama ben hklk teknoloji üretim iştahımızı yeterli bulmuyorum.

Oysa bu cesur yeni dünyada kural koyucular arasında değilseniz, bilin ki başka büyük ağabeyleri­n kuralların­a uyan olacaksını­z. Bilginize...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye