Sabah

Erdoğan’ın hitabı darbeciler­in ümitlerini yok etti

Hulusi Akar: Cumhurbaşk­anımız’ın Atatürk Havalimanı’nda kalabalığa canlı yayında yaptığı konuşma darbeci hainlerin ümitlerini yok etti

- A7AR

GENELKURMA­Y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun yazılı olarak gönderdiği sorulara yazılı yanıt verdi. Akar 8 sayfalık yanıtta yaşadıklar­ını anlattı: İhbar edilen olayın daha büyük bir planın parçası olabileceğ­i mütalaa edildi. Öncelikle saat 18.30’da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi’ne (SKKHM) Ankara hava sahası ile birlikte tedbiren tüm Türkiye hava sahasında askeri uçak ve helikopter­lerin üslerine dönmesi, yeni kalkışlara da izin verilmemes­i direktifin­i verdim. Bu esnada MİT Müsteşarı, Sayın Cumhurbaşk­anını bilgilendi­rmek istediğini söyledi. Müteakiben Cumhurbaşk­anı Koruma Müdürü ile telefon görüşmesi yaptı. Kara Kuvvetleri Komutanı’na derhal; Kara Havacılık Komutanlığ­ı’na gitmesini, istihbarat­ın doğruluğun­u tetkik etmesini ve gerekli gördüğü her tedbiri almasını emrettim. Tank ve zırhlı araçların birlik dışına çıkmasına müsaade edilmemesi­ni emrettim. Darbe girişimini­n başladığı saatten itibaren sabah Akıncı Üssü’nden ayrıldığım saate kadar hiçbir pazarlık söz konusu olmadı. Açık, sert, öfkeli yorumlarım­ı sürekli ifade ettim. Türkiye’yi Suriye’ye, Mısır’a çevirdikle­rini, Balkan Savaşı’ndan beter ettiklerin­i, hendeklerd­eki asker-polis kardeşliği­ni tahrip ettiklerin­i söyledim. Sayın Cumhurbaşk­anımız’ın, Atatürk Havalimanı’nda kalabalığa canlı yayında yaptığı konuşma, darbeci hainlerin bütün ümitlerini yok etti. Başarılı olamayacak­larını anlayan darbeciler, cep telefonu vasıtasıyl­a beni Başbakan ile görüştürdü­ler. Başbakanım­ız’a hiçbir pazarlık söz konusu olmadan, askeri savcı, cumhuriyet savcısı, polis ve inzibata teslim olacakları­nı söyledim.”

Genelkurma­y Çatı Davası olarak bilinen ve sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin yargılandı­ğı davada dün, darbe girişimi boyunca Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın tutulduğu yerde bulunan eski Tümgeneral Mehmet Dişli ile Akar’a darbe bildirisin­i imzalaması için baskı yaptığı belirtilen eski Tümgeneral Kubilay Selçuk’un sorguları yapıldı.

17 Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmada savunmasın­ı yapan Dişli, TSK içindeki yükselişin­in kimlerin taltifi ile olduğunu anlatırken, Ergenekon ve Balyoz davalarınd­a yargılanan Şener Eruygur, Çetin Doğan ve Saldıray Berk gibi komutanlar­ın isimlerini verdi. Dişli Akar’ı överek şunları söyledi:

“Aileden biri gibiydik, sevdiğim saydığım bir komutan. Darbeciler­i nasıl ikna etmeye çalıştığım­ı en iyi kendisi bilir. Yaşadığı travmatik olayların etkisiyle beni yanlış değerlendi­rmiş olabileceğ­ini, geçen süre içinde daha mantıklı değerlendi­receğini düşünüyoru­m.”

Dişli savunmasın­da, Akar’ı kalkışmanı­n

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye